Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Operațiunea RAMSES. Asteroidul Apophis, supranumit și ”Zeul distrugerii”, va fi aici pe 13 aprilie 2029

Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care urmează sa treacă aproape de Pământ în 2029, pentru a studia modul în care gravitaţia terestră îi afectează comportamentul, a anunţat marţi Agenţia Spaţială Europeană (ESA).  

Această Misiune rapidă Apophis pentru Securitate în Spaţiu (RAMSES) prevede o întâlnire, la o distanţă bună, cu asteroidul de aproximativ 375 m în diametru.

El urmează să treacă la o distanţă de 32.000 km de Pământ pe 13 aprilie 2029 şi va fi vizibil pentru scurt timp cu ochiul liber pentru aproximativ două miliarde de oameni din Europa, Africa şi unele părţi ale Asiei, potrivit unui comunicat al ESA.

Astronomii au exclus orice risc ca Apophis să lovească planeta albastră în următoarea sută de ani. Însă apropierea trecerii acestui asteroid faţă de Pământ este un eveniment excepţional, potrivit astronomilor, şi ar avea loc doar o dată la 5.000 până la 10.000 de ani.

Citește și
asteroid, NASA
Descoperire importantă pe un asteroid. Oamenii de știință spun că este pentru prima dată când văd asta

Sonda RAMSES urmează să fie lansată în aprilie 2028 pentru a ajunge la Apophis în februarie 2029, cu doua luni înainte de a-l observa de aproape în momentul în care asteroidul se va apropia de Pământ. Instrumentele sale vor studia, printre altele, forma şi suprafaţa corpului ceresc şi mai ales influenţa pe care o exercită atracţia terestră.

”Pentru prima dată natura ne aduce un asteroid”

"Avem încă atât de multe de aflat despre asteroizi", a remarcat Patrick Michel, director de cercetare la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) de la Observatorul Coastei de Azur, un mare specialist în aceste corpuri cereşti, se arată în comunicat.

"Pentru prima dată natura ne aduce un asteroid şi va realiza experimentul în sine", a apreciat cercetătorul francez.

”Este suficient să priviţi doar modul în care Apophis este întins şi comprimat de puternicele forţe mareice, care ar putea provoca prăbuşiri şi alte fenomene şi ar putea dezvălui noi materiale sub suprafaţa sa", a adăugat el.

O decizie oficială de lansare a misiunii este aşteptată la Consiliul ministerial al ESA, în noiembrie 2025.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult