Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Operație uimitoare în SUA. O femeie are acum un rinichi de porc modificat genetic și se simte bine

Medicii americani au transplantat un rinichi de porc unei femei din New Jersey care era aproape de moarte, în cadrul unei intervenții chirurgicale care i-a stabilizat inclusiv inima bolnavă.

Combinația de insuficiență cardiacă și renală a lăsat-o pe Lisa Pisano prea bolnavă pentru a se califica pentru un transplant tradițional.

Apoi, medicii de la NYU Langone Health au conceput o lovitură inedită, ”doi în unu”: implantarea unei pompe mecanice, pentru a-i menține inima în viață și, câteva zile mai târziu, transplantarea unui rinichi de la un porc modificat genetic.

Pisano se recuperează bine, a anunțat miercuri echipa de la NYU, potrivit Associated Press.

Ea este doar al doilea pacient care primește un rinichi de porc - după un transplant de referință realizat în martie 2024 la Massachusetts General Hospital - și cel mai recent dintr-o serie de încercări de a face din transplantul de la animal la om o realitate.

Citește și
pacient sua
„Acum a devenit o realitate". Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc a fost externat

Săptămâna aceasta, femeia în vârstă de 54 de ani a luat un baston și a făcut primii pași.

"Eram la capătul puterilor", a declarat Pisano pentru The Associated Press. "Mi-am asumat o șansă. Și știți, în cel mai rău caz, dacă nu funcționa pentru mine, poate că funcționa pentru altcineva și ar fi putut ajuta următoarea persoană".

Dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant NYU Langone, a povestit bucuria din sala de operație când organul transplantat a început imediat să producă urină.

"A fost ... transformator", a spus Montgomery despre primele rezultate ale experimentului.

Dar "nu am scăpat încă de probleme", a avertizat Dr. Nader Moazami, chirurgul cardiac de la NYU care a implantat pompa cardiacă. Alți experți în transplanturi urmăresc îndeaproape cum se descurcă pacientul.

"Trebuie să îi felicit", a declarat Dr. Tatsuo Kawai de la Mass General, care a remarcat că propriul său pacient cu rinichi de porc era mai sănătos în general înainte de operație. "Când funcția cardiacă este proastă, este foarte dificil să faci un transplant de rinichi".

Mai mult de 100.000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru transplanturi din SUA, majoritatea având nevoie de un rinichi, iar mii de oameni mor în așteptare.

În speranța de a suplini deficitul de organe donate, mai multe companii de biotehnologie modifică genetic porcii pentru ca organele lor să fie mai asemănătoare cu cele umane, mai puțin susceptibile de a fi distruse de sistemul imunitar al oamenilor.

NYU și alte echipe de cercetare au transplantat temporar rinichi și inimi de porc în corpuri aflate în moarte cerebrală, cu rezultate promițătoare. Apoi, Universitatea din Maryland a transplantat inimi de porc la doi bărbați care nu mai aveau alte opțiuni, iar ambii au murit în câteva luni.

Transplantul de rinichi de porc de la Mass General de luna trecută a ridicat noi speranțe. Kawai a declarat că Richard "Rick" Slayman a avut parte și de o sperietură, după o respingere timpurie, dar și-a revenit suficient pentru a pleca acasă la începutul acestei luni și încă se simte bine ... la cinci săptămâni după transplant. O biopsie recentă nu a arătat alte probleme.

Pisano este prima femeie care a primit un organ de porc - și, spre deosebire de experimentele anterioare de xenotransplant, atât inima, cât și rinichii ei au eșuat. Ea a intrat în stop cardiac și a trebuit să fie resuscitată înainte de operațiile experimentale.

Devenise prea slăbită pentru a se mai putea juca chiar și cu nepoții ei. "Eram nefericită", a spus femeia din Cookstown, New Jersey.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult