Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”O problemă fără precedent”. Rotația Pământului se schimbă, din cauza topirii accelerate a gheții polare

Topirea gheții la poli, din cauza schimbărilor climatice, poate avea un impact semnificativ asupra rotației Pământului, modificând ceasul nostru global.

Potrivit unui nou articol publicat în revista Nature, citat de Newsweek, "secunda bisectă" care ar urma să fie adăugată la timpul universal coordonat (UTC) în 2026 ar putea fi amânată până în 2029, din cauza topirii calotelor polare.

Acest lucru ar putea avea un impact asupra rețelelor de calculatoare din întreaga lume și ar putea fi un semn prevestitor a ceea ce va urma odată cu schimbările climatice continue și cu topirea gheții marine.

Rețelele de calcul și piețele financiare, printre multe alte activități, necesită un ceas global standardizat, pe care îl oferă UTC. Cu toate acestea, deoarece rotația Pământului variază uneori, UTC este ușor ajustat atunci când este necesar pentru a menține un interval de timp coerent cu rotația Pământului în raport cu stelele.

Factorii din adâncul Pământului influențează viteza unghiulară a acestuia, în special nucleul exterior lichid.

Viteza unghiulară a acestui nucleu lichid a scăzut în mod constant, ceea ce a dus la o creștere a vitezei unghiulare a Pământului solid, ceea ce înseamnă că acesta se rotește ceva mai repede.

Pentru a corecta această creștere a vitezei unghiulare, în ultimele decenii au fost adăugate câteva secunde bisecunde la ceasul global, iar o secundă bisectă negativă ar urma să fie adăugată în 2026.

Acum, însă, din cauza impactului topirii gheții marine de la poli, acest sistem de cronometrare a timpului este dat peste cap.

Antarctica se topește cu o rată medie de aproximativ 150 de miliarde de tone de gheață pe an, în timp ce calotele de gheață din Groenlanda pierd aproximativ 270 de miliarde de tone pe an. Această topire a gheții de la poli a ridicat nivelul mării în întreaga lume, transferând masa de la poli.

Este posibil ca acest lucru să fi scăzut viteza unghiulară a planetei și, prin urmare, secunda bisectă negativă va fi necesară mai târziu, în 2029.

"Extrapolarea tendințelor pentru nucleu și alte fenomene relevante pentru a prezice orientarea viitoare a Pământului arată că UTC, așa cum este definit acum, va necesita o discontinuitate negativă până în 2029", a scris în lucrare cercetătorul Duncan Agnew de la Universitatea California San Diego.

"Acest lucru va reprezenta o problemă fără precedent pentru sincronizarea rețelelor de calculatoare și ar putea necesita efectuarea de schimbări în UTC mai devreme decât este planificat. Dacă topirea gheții polare nu s-ar fi accelerat recent, această problemă ar fi apărut cu 3 ani mai devreme: încălzirea globală afectează deja cronometrarea globală."

Potrivit documentului, încălzirea globală viitoare ar putea genera și alte probleme legate de cronometrarea globală în viitor, pe măsură ce schimbările climatice avansează.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult