Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O "lume pierdută" străveche a fost descoperită în adâncul gheții din Antarctica. Cine ar fi locuit pe acest teritoriu | FOTO

Cercetătorii spun că Antarctica nu a fost mereu un ținut pustiu de gheață și zăpadă și că cel mai sudic continent de pe Pământ a avut cândva râuri și păduri fascinante.

Astfel, datorită tehnologiei de astăzi, s-a putut deduce această descoperire uriașă. Mai exact, cu ajutorul observațiilor prin satelit și al radarului de penetrare a gheții, oamenii de știință au reușit acum să arunce o privire asupra lumii pierdute a Antarcticii.

Cercetătorii au declarat recent că au detectat, îngropat sub stratul de gheață al continentului, un vast peisaj antic, plin de văi și creste, aparent modelat de râuri înainte de a fi „înghițit” de glaciațiune cu mult timp în urmă.

„Un instantaneu al trecutului”

Peisajul în cauză este situat în regiunea Wilkes Land din partea de est a Antarcticii, la granția cu Oceanul Indian, și acoperă o suprafață aproximativ cât Belgia sau statul american Maryland, notează publicația The Wheater Network, care citează agenția Reuters.

Oamenii de știință susțin că acest peisaj datează de acum cel puțin 14 milioane de ani și poate chiar mai mult de 34 de milioane de ani, atunci când Antarctica a intrat în îngheț.

Citește și
RSV Nuyina
Misiune contracronometru. Un spărgător de gheață se îndreaptă spre Antarctica pentru a salva un cercetător

"Peisajul este ca un instantaneu al trecutului", a declarat Stewart Jamieson, profesor de glaciologie la Universitatea Durham din Anglia și co-lider al studiului publicat în revista Nature Communications.

"Este dificil de știut cum ar fi putut arăta această lume pierdută înainte de apariția gheții, dar cu siguranță era mai cald pe atunci. În funcție de cât de departe în timp te duci, s-ar putea să fi avut climate care variau de la climatul din Patagonia de astăzi până la ceva mai apropiat de cel tropical. Polen de palmier antic a fost descoperit în Antarctica, nu departe de coasta de la locul studiului nostru", a adăugat Jamieson.

Pe acest teritoriu ar fi locuit animale sălbatice, deși arhiva fosilă a regiunii este prea incompletă pentru a indica ce animale ar fi putut locui acolo.

Antarctica, cândva parte din supercontinentul Gondwana

Gheața de deasupra peisajului antic măsoară aproximativ 2,2 km până la 3 km grosime, potrivit co-liderului studiului, Neil Ross, profesor de științe polare și geofizică de mediu la Universitatea Newcastle din Anglia.

Așadar, unele studii anterioare au dezvăluit în mod similar peisaje străvechi sub gheața Antarcticii, inclusiv munți și înălțimi, deși peisajul descoperit în noul studiu a fost primul de acest tip.

"Peisajul a fost modificat de diferite procese influențate de râuri, tectonică și glaciațiune de-a lungul unei perioade foarte lungi de timp geologic", a declarat Ross.

Chiar înainte de acum 34 de milioane de ani, peisajul și flora Antarcticii semănau probabil cu pădurile tropicale temperate și reci din Tasmania, Noua Zeelandă și regiunea Patagonia din America de Sud, a adăugat Ross.

Antarctica a făcut cândva parte din supercontinentul Gondwana, care cuprindea, de asemenea, ceea ce este astăzi Africa, America de Sud, Australia, subcontinentul indian și Peninsula Arabică, dar în cele din urmă s-a desprins și a fost izolată în urma unui proces geologic numit tectonica plăcilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult