Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O echipă formată din 30 de medici, învinsă de inteligența artificială. Sarcina primită

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inteligenţa artificială a învins o echipă de medici, într-un concurs organizat la Beijing.

Programul şi oamenii au pus fiecare propriul diagnostic pe baza unor analize imagistice. La final, medicul virtual a fost mai rapid şi a avut mai multă acurateţe în răspunsuri. Asta nu înseamnă, cred specialiştii, că inteligenţa artificială va lua prea curând locul doctorilor în spitale.

Biomind, un program de diagnostic care foloseşte inteligenţa artificială, s-a luat la întrecere cu o echipă formată din 30 de radiologi şi neurologi. Sarcina primită: interpretarea a peste 200 de analize imagistice, în cazul unor suspiciuni de tumori cerebrale sau în cazul pericolului de hemoragie pe creier.

La capătul unei analize realizate într-un interval de timp dat, doctorul virtual a dat diagnosticul bun în 20 la sută mai multe cazuri decât oamenii.

Biomind a fost creat de un institut de cercetare de stat cu şi a învăţat meserie în arhivele unui spital din Beijing.

Citește și
Salvare
Un medic și-ar fi acoperit colegul, după un caz de malpraxis, la Buzău. A fost deschis un dosar penal

Raymond Moh, director Hanalytics: "Procesul de diagnosticare poate dura între jumătate de oră şi o oră pentru un singur pacient. Inteligenţa artificială dă un răspuns în câteva secunde."

Deşi apreciază ajutorul tehologiei, unii medici din echipa pierzătoare au dubii că inteligenţa artificială va putea vreodată să ia locul oamenilor.

Jin Jing, medic participant la competiţie: "Unul dintre avantajele oamenilor e că ei au un bagaj zdravăn de cunoştinţe, care îi ajută să analizeze un caz din mai multe unghiuri."

Alţi specialişti aşteaptă cu nerăbdare momentul în care tehnologia le va uşura considerabil munca.

Wang Feidong, medic participant la competiţie: "Sunt extrem de obosit! Trebuie să facem aproape o sută de rapoarte zilnic. Ar fi bine dacă inteligenţa artificială ar putea să completeze rapoarte, să pună un diagnostic preliminar."

Cu 40 la sută mai mulţi chinezi îşi fac analize imagistice, însă numărul specialiştilor care le pot interpreta a crescut cu doar cinci procente.

De aici, interesul major al autorităţilor de a dezvolta programe care să le vină medicilor în ajutor. Biomind are o acurateţe de 90 la sută în diagnosticarea afecţiunilor neurologice comune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult