Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O companie din Coreea de Sud clonează câini. Un stăpân și-a făcut 22 de ”copii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Singura companie comercială specializată în clonarea câinilor funcţionează la Seul şi pare să aibă succes.

Neconsolaţi, cei care şi-au pierdut amicul patruped acceptă să plătească 80 de mii de euro pentru a-l avea din nou în viaţă, măcar sub forma unei copii identice. Specialiştii avertizează însă că animalele clonate prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer.

Compania sud-coreeană spune că principalii clienţi sunt stăpâni care nu pot accepta pierderea animalului de companie. De pildă, un om de afaceri milionar a plătit iniţial ca să îşi cloneze câinele - un chihuahua. Apoi a mai cerut să i se facă animalului alte 22 de clone.

Wang Jae-woong, purtător de cuvânt al companiei: "Unii oameni ne sună la două-trei dimineaţa să ne spună că le-a murit câinele. Noi încercăm să îi ajutăm, să le oferim informaţii despre fiecare pas al procedurii. Au nevoie în principal de încurajare, fiindcă atunci când îţi moare câinele eşti traumatizat."

Compania foloseşte procedura utilizată pentru clonarea oii Dolly, în 1996. Materialul genetic al animalului care urmează să fie clonat este introdus într-un ovul din care a fost extras nucleul şi care devine apoi un embrion.

Citește și
caini clonati
O companie din China clonează căţeluşi bolnavi pentru a studia maladiile genetice

Aşadar, primul pas pe care trebuie să îl facă stăpânul este să trimită clinicii o mostră de ţesut.

Wang Jae-woong, purtător de cuvânt al companiei: "Trebuie să fie o celulă vie, aşa că îi rugăm să nu congeleze trupul, ci să îl ţină la temperatură mică. Să contacteze un medic veterinar. Acesta trebuie să ia o probă de ţesut şi să ne-o trimită nouă. În câteva luni, clientul va avea un căţel identic."

Dacă vor, stăpânii pot urmări din spatele unui geam de sticlă momentul în care se naşte căţelul clonat. Puiul va petrece câteva luni la clinică, unde va fi ţinut sub observaţie. Abia apoi poate fi luat acasă.

Procedura costă 80 de mii de euro. Chiar şi aşa, în ultimii zece ani, clinică a clonat peste o mie de câini.

Celor care ridică întrebări de natură etică, sud-coreenii le răspund că ei se limitează la clonarea animalelor de companie.

Wang Jae-woong, purtător de cuvânt al companiei: "Noi suntem împotriva clonării umane. Însă, clonarea animalelor de companie are beneficii importante, în special la nivel emoţional."

Cei mai mulţi clienţi sunt din Europa şi America de Nord. Iar cel mai important din Coreea de Sud este chiar poliţia. 60 la sută dintre câinii poliţişti sunt creaţi în laborator.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult