O bucată uriașă din calota polară, pe cale să se desprindă. Previziuni crunte pentru mediu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Cercetătorii au descoperit acolo crăpături și fisuri lungi de zeci de kilometri, vizibile din satelit.
Calota glaciară care acoperă Antarctica are mai bine de cinci kilometri grosime şi conţine peste două treimi din cantitatea totală de apă dulce de pe planetă.
Cercetătorii britanici care monitorizează de zeci de ani această regiune din vestul continentului sunt de părere că topirea accelerată a gheții va avea un impact neprevăzut asupra vieții marine.
Mike Brian, scientist, Rothera Station leader: „E cât se poate de clar că această coastă, acest ţărm de gheaţă se topeşte de la an la an, aici în dreapta sunt zone unde s-a topit aproape un kilometru în ultimii 30 de ani."
Nu doar gheața de la țărm se topeşte rapid. În interiorul continentului au apărut crăpături şi crevase uriaşe, cu lungimi de zeci de kilometri. vizibile din satelit.
Joanne Johnson, British Antarctic Survey: „Zona arată de parcă e gata să se desprindă şi e vorba de o bucată uriaşă de gheţar. Să văd asta cu propriii ochi, am realizat că da, chiar se întâmplă. Şi cred că nu am observat ce se întâmplă cu adevărat până acum."
Biologii spun că, în cazul în care banchiza antarctică se rupe, lanțul trofic va avea de suferit. De pildă, bancurile de creveți din regiune ar dispărea, lucru care ar afecta şi populaţiile de pinguini, care ar rămâne fără hrană.
Simon Morley, British Antarctic Survey Marine biologist: „Dacă sursa de hrană se depărtează, ei o vor urma, dacă hrana lor depinde de crustacee şi acestea dispar. De aceea e important să înţelegem aceste legături din lanţul trofic, din ecosistem, cine pe cine mănâncă şi cât de mult se bazează pe asta, ca să putem anticipa impactul asupra acestor specii."
În cazul în care calota de gheață din Antarctica de Vest se va sparge şi se va topi, nivelul oceanului planetar ar creşte cu până la trei metri, spun specialiştii, citaţi de Sky News.
În ultimii 25 de ani, continentul alb a pierdut peste 3 trilioane de tone de gheață, jumătate din această cantitate doar în ultimii cinci ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: incalzire globala , cercetatori , antarctica
Dată publicare: 16-01-2020 09:34