Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O bacterie care se află în intestin, responsabilă pentru o speranță de viață mai mare

O bacterie care se află în intestin ar putea fi motivul pentru care unele persoane ajung să trăiască până la vârsta de 100 de ani.

 

Aceste bacterii ar putea contribui la un intestin sănătos și la o îmbătrânire sănătoasă, transmite Live Science.

Potrivit unui nou studiu din Japonia, persoanele care trăiesc până la vârsta de 100 de ani pot avea bacterii intestinale speciale care ajută la evitarea infecțiilor.

Rezultatele sugerează că aceste bacterii și compușii specifici pe care îi produc - cunoscuți ca „acizi biliari secundari” - ar putea contribui la un intestin sănătos și la o îmbătrânire sănătoasă.

Cu toate acestea, este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a stabili dacă aceste bacterii conduc cu adevărat către o speranță de viață mai mare. Descoperirile actuale arată doar o asociere între aceste bacterii intestinale și vârsta persoanelor. 

Citește și
Speranta de viata
Speranța de viață în România, cu mult sub media UE. Doar 26% dintre români consumă zilnic fructe

"Deși s-ar putea sugera că aceste bacterii producătoare de acid biliar pot contribui la o speranță de viață mai mare, nu avem date care să arate relația cauză-efect dintre ele", au precizat experții.

Comunitatea bacteriilor și a altor microorganisme care trăiesc în intestin, cunoscută sub numele de microbiom intestinal, este cunoscută pentru că joacă un rol în sănătatea noastră și se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Cercetătorii au suspectat că persoanele care ating vârsta de 100 de ani pot avea bacterii intestinale speciale care contribuie la o sănătate bună. Într-adevăr, centenarii tind să aibă un risc mai mic de boli cronice și infecții în comparație cu adulții mai în vârstă care nu ating această etapă.

În noul studiu, cercetătorii au examinat microbiota intestinală a 160 de centenari, care aveau, în medie, 107 ani. Ei au comparat microbiota intestinală a centenarilor cu cea a 112 persoane cu vârste cuprinse între 85 și 89 de ani și 47 de persoane cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani.

Ei au descoperit că centenarii aveau o „semnătură” distinctă a microbilor intestinali nevăzută în celelalte două grupe de vârstă. De exemplu, anumite specii de bacterii au fost îmbogățite sau epuizate în centenari comparativ cu celelalte două grupuri.

Cercetătorii au analizat apoi metaboliții intestinali în toate cele trei grupuri și au descoperit că centenarii au avut niveluri semnificativ mai ridicate de așa-numiții acizi biliari secundari în comparație cu celelalte două grupuri.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult