Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O așezare ieșeană din 4.500 î.Hr. seamănă izbitor cu cele din China preistorică. Au venit să vadă cu ochii lor: E un sanctuar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Arheologi români și chinezi au descoperit în județul Iași o așezare preistorică. Și au scos la iveală detalii noi despre Civilizația Cucuteni.  

Au găsit elemente de construcție și vase din lut care seamănă izbitor cu cele din China, din aceeași perioadă.

Așezarea preistorică a fost descoperită într-o pădure, aflată la 4 kilometri de localitatea Dobrovăț. Acum, o echipă de oameni de știință de la Institutul de Arheologie din Iași și de la cel din Beijing fac săpături, după o cercetare care a durat mai bine de 3 ani.

Arheolog chinez: ”Am găsit piese foarte interesante aici, este un sanctuar din perioada Cucuteni sau un altar. Am găsit multe asemănări cu picturile și ceramica din cultura noastră. Avem case din chirpici, ca cea găsită aici".

Arheolog chinez: ”Se ocupau de agricultură și erau pricepuți la crearea unor vase imense din ceramică, în care depozitau apă și mâncare. Munceau din greu".

Citește și
Arheologi egipt
Descoperire arheologică extraordinară într-un cimitir din Egipt: un exemplar pierdut din Cartea Morților
”De-a lungul mileniilor, grupuri de oameni au migrat dintr-o zonă în alta”

Pentru că locuințele - construite cu 4.500 de ani înainte de Hristos - au fost măcinate de vreme, arheologii încearcă acum să pună piesele cap la cap.

Arheolog chinez: ”Este o imagine răsturnată, aici facem o reconstrucție preliminară. Le-am pus așa ca să aflăm ce se afla în spate. Aici se vede clar că a fost un stâlp".

Magda Lazarovici, cercetator științific principal Institutul de Arheologie din Iași: ”În preistoria Chinei sunt două civilizatii celebre, una e civilizația Yang Shao, care are o ceramică asemănătoare cu cea din cultura Cucuteni. De-a lungul mileniilor, grupuri de oameni au migrat dintr-o zonă în alta, datorită condițiilor improprii de viață în căutarea unor zone mai favorabile".

La sfârșitul acestui an va fi publicat un album foto în limbile română și chineză, cu descoperiri despre cultura Cucuteni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult