Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Norul de fum provenit de la incendiile de pădure din Canada a ajuns deasupra României. În ce mod afectează țara noastră

Your browser doesn't support HTML5 video.

Norul de fum provenit de la incendiile de pădure din Canada a ajuns și deasupra țării noastre, după ce a traversat oceanul și vestul Europei.

Avem noroc, totuși, pentru că plutește la mare înălțime și nu afectează calitatea aerului pe care-l respirăm. Pe de altă parte, incendiile nu au fost stinse în America de Nord și eliberează în atmosferă milioane de tone de dioxid de carbon, ceea ce ar putea complica lucrurile, pe termen lung.

Particule fine de carbon au fost identificate deasupra sud-vestului României, la peste 4.000 de metri altitudine. Fumul nu poate fi perceput de oameni, la sol. Florinela Georgescu, director prognoză meteorologică ANM: „Către zona țării noastre a ajuns în concentrații foarte, foarte reduse. Pe termen lung ar putea influența temperatura medie globală, dar bineînțeles că ține de domeniul științific. Este prea devreme pentru a trage o concluzie”.

Norul de fum a fost semnalat prima dată în Europa, pe 26 iunie. Un spectroradiometru de imagistică de pe satelitul NASA Terra l-a imortalizat deasupra nordului Portugaliei și Spaniei.

Serviciul european de monitorizare a atmosferei, Copernicus, a urmărit puterea incendiilor și impactul fumului rezultat asupra atmosferei.

Citește și
Incendiu Montreal
Incendii în Canada: Montreal se sufocă sub fum, cu aerul cel mai poluat din lume

Potrivit acestuia, emisiile de carbon din luna iunie se ridică la peste 100 de megatone, cea mai mare valoare de când sistemul face înregistrări. Fumul a fost observat și de sistemul global de detecție AERONET, dotat cu 500 de fotometre solare, amplasate în întreaga lume. Și România are, pe teritoriul său, câțiva senzori incluși în această rețea. Unul este la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Horațiu Ștefănie, cercetător Universitatea Babeș-Bolyai: „Ieri era undeva între 8 și 10 km deasupra Leipzigului, în Germania. Am făcut măsurători și la nivelul solului, iar la nivelul solului, lucrurile sunt în regulă”.

Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului: „Calitatea aerului este normală în România în momentul de față, nu avem depășiri”.

Deocamdată, pe teritoriul Europei, singurul efect resimțit de oameni a fost că, în unele locuri, cerul a devenit mai colorat, la răsăritul și apusul soarelui. Totuși, situația trebuie monitorizată cu atenție, avertizează profesorul Silviu Gurgui, membru în rețeaua Aeronet.

Silviu Gurlui, profesor universitar Facultatea de Fizică UAIC Iași: „Aceste particule se pot încărca de alți compuși chimici și pot deveni și mai nocive pentru mediul înconjurător”.

Carbon negru este, de fapt, negrul de fum, pulberea compusă din particule de carbon amorf, fin divizate, provenind dintr-o ardere incompletă. În cantitate mare, poate provoca diverse probleme de sănătate, iar incendiile continuă în Canada.

Potrivit autorităților, pe teritoriul țării sunt acum peste 500 de incendii active, inclusiv 257 scăpate de sub control. În acest moment, Montrealul are cel mai rău aer din lume, iar milioane de oameni din America de Nord sunt sfătuiți să poarte măști din cauza fumului. În Chicago, al treilea oraş ca număr de locuitori din SUA, cerul a fost gri pentru a treia zi consecutiv.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult