Nature: Coronavirusul se transmite prin aer. Ne concentrăm prea mult pe dezinfectarea suprafețelor
La un an după izbucnirea pandemiei, dovezile sunt acum clare: coronavirusul SARS-CoV-2 se transmite predominant prin aer - când persoanele infectate vorbesc sau respiră și emit picături de salivă sau particule mai mici numite aerosoli. Infectarea cu virus de pe suprafețe, deși este plauzibilă, pare să fie rară, potrivit Revistei Nature.
Cu toate acestea, unele agenții de sănătate publică pun accentul pe dezinfectarea frecventă a suprafețelor, susținând în continuare că reprezintă un pericol de infectare.
Rezultatul este un mesaj public confuz, într-un moment în care sunt necesare îndrumări clare privind eforturile generale de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
Cele mai recente îndrumări transmise de OMS, din octombrie 2020, recomandă evitarea atingerii suprafețelor, în special în spațiile publice. „Curățați în mod regulat suprafețele cu dezinfectant”, recomandă OMS.
Un reprezentant OMS a declarat pentru Revista Nature în ianuarie că există dovezi limitate privind infectarea cu coronavirus prin intermediul suprafețelor contaminate, însă a precizat că acest lucru este totuși posibil, în condițiile în care virusul a fost identificat „în apropierea oamenilor infectați”.
Iar Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), deși spune că transmiterea prin intermediul suprafețelor „nu este comună”, atrage atenția că „dezinfectarea frecventă a suprafețelor și a obiectelor atinse de mai multe persoane este importantă”.
Lipsa de claritate cu privire la riscul de infectare cu SARS-CoV-2 prin intermediul unor suprafețe – față de riscul mult mai mare al transmiterii prin aer – are implicații serioase, este concluzia Revisei Nature.