Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NASA vrea să izbească o navă spațială într-un asteroid. Când va avea loc misiunea DART

NASA plănuiește să izbească o navă spațială într-un asteroid, pentru a testa dacă poate schimba cursul meteoritților care amenință Terra.

NASA se pregătește să lanseze o navă spațială pe care vrea să o zdrobească de un asteroid, în scopul de a apăra Pământul.

Misiunea DART, sau Double Asteroid Redirection Test (Testul de redirecționare a unui asteroid dublu), prima de acest fel, va fi lansată la 23 noiembrie, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, de la baza Vandenberg Space Force Base din California, anunță NASA, potrivit Business Insider.

Oamenii de știință testează dacă pot folosi coliziunea pentru a modifica orbita lui Dimorphos, un asteroid de 525 de metri lungime, care se află la milioane de kilometri distanță de Pământ și este puțin mai mic decât Monumentul Washington. Dimorphos orbitează în jurul unui asteroid mai mare, numit Didymos, care are o lungime de aproape o jumătate de milă.

Viteza asteroidului, redusă cu 1% după impact

Se așteaptă ca ambii asteroizi să se apropie la aproximativ 6,8 milioane de mile de Pământ în septembrie 2022, iar nava spațială ar trebui să ajungă la Dimorphos - și să se prăbușească în el - cam în același timp.

Citește și
asteroid
Un asteroid de trei ori mai mare decât Statuia Libertăţii va intra pe orbita Pământului

Impactul navei spațiale care se deplasează cu o viteză de aproximativ 14,783 de mile pe oră ar trebui să reducă viteza lui Dimorphos cu aproximativ 1%. Acest lucru poate părea puțin substanțial, dar este suficient pentru a modifica orbita micului asteroid, pe care oamenii de știință speră să o observe de la telescoapele de aici de pe Pământ.

Scopul final al DART este de a obține informații despre modul în care organizațiile spațiale pot apăra Pământul de asteroizii mortali care se îndreaptă spre noi în viitor.

„Pământul este lovit de asteroizi și bucăți de asteroizi tot timpul. În fiecare an sau cam așa ceva, suntem loviți de lucruri de mărimea unei mese", a declarat Andy Rivkin, co-investigator principal al DART de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, într-un videoclip din 2018 prezentat pe site-ul proiectului.

Misiunea DART, cu o navă „low-cost”

El a spus că obiecte precum Dimorphos și Didymos lovesc Pământul la fiecare câteva mii de ani și sunt suficient de mari pentru a provoca daune semnificative „la scară regională”.

Misiunea DART, dezvoltată și condusă pentru NASA de către Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, folosește o navă spațială „low-cost” care va fi dotată cu două panouri solare, ceea ce o face să aibă o lungime totală de 27,9 picioare, se arată pe site-ul proiectului.

Nava este echipată cu o cameră care o va ajuta să se ghideze spre Dimorphos și cu un cub-satelit fabricat în Italia care se va desprinde de nava spațială înainte de impact și va face fotografii ale coliziunii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult