Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premieră pentru NASA. Un robot, trimis să exploreze adâncurile planetei Marte. Provocarea lansată de cercetători

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un nou oaspete urmează să ajungă pe Marte. Este vorba despre un robot spațial trimis de NASA, care bifează şi o premieră importantă.

Va avea la bord instrumente care vor explora adâncurile, nu doar suprafaţa planetei, cum s-a întâmplat până acum. Misiunea amânată doi ani din cauza unei defecţiuni a costat aproape un miliard de dolari.

Insight a pornit în călătorie în urmă cu şase luni, a străbătut sute de mii de kilometri prin spaţiu, iar acum se pregăteşte de aterizare. Pentru cercetătorii care au experienţa misiunilor trecute, emoţiile vor începe abia după ce robotul îşi va aşeza cele trei picioare pe suprafaţa planetei Marte.

Ravi Pakrash, inginer NASA: „Imediat după aterizare, trebuie să ne asigurăm că robotul funcţionează cum trebuie. Primeşte suficientă energie de la soare? Au supravieţuit toate instrumentele călătoriei lungi de pe Pământ? E un proces complex care implică să faci şi să analizezi mii de imagini."

Robotul-geolog are un braţ de aproape doi metri lungime, creat special pentru a utiliza instrumentele de forare şi seismometrul.

Citește și
Sicriu de gheaţă, descoperit de NASA la Polul Sud
"Sicriul de gheaţă" descoperit de NASA la Polul Sud. Explicaţia formei sinistre

Ravi Pakrash, inginer NASA: „Am trimis în trecut roboţi şi sonde care au explorat geologia lui Marte, componenţa chimică de la suprafaţă. Acum vom explora adâncul planetei, vom vedea cum acţionează cutremurele pe Marte, vom trimite o sondă care va fora la o adâncime între 3,5 şi 4,5 metri. Toată informaţia ne va ajuta să aflăm dacă Marte are un miez lichid sau unul solid. Cum s-a format Marte ca planetă."

Dincolo de importanta evenimentului, cercetătorii au lansat o provocare - să nu-şi radă barba până când roboţelul nu ajunge în siguranţă pe Planeta Rosie.

Ravi Pakrash, inginer NASA: „Câţiva dintre noi s-au ras la momentul lansării şi de atunci au lăsat barbă să crească. Acesta e rezultatul. Abia aştept aterizarea şi din alt motiv, o să mă rad. Şi soţia va fi bucuroasă."

Şi dacă vă gândeaţi că oamenii de ştiinţă nu sunt superstiţioşi, aflaţi că echipa care coordonează misiunile pe alte planete are o tradiţie considerată norocoasă - la fiecare lansare, toată lumea mănâncă alune.

Robotul InSight va ateriza pe Marte peste cinci zile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult