Mutațiile coronavirusului ar putea să reducă eficacitatea vaccinului? Ce spun experții din sănătate
Mutațiile nu sunt neapărat un lucru rău, potrivit news.sky.com.
Virusurile ARN, cum ar fi coronavirusul, sunt mai predispuse la modificări ușoare. În unele cazuri, o mutație poate chiar face virusul mai slab, dar, în altele, ar putea face virusul mai infecțios sau să provoace boli mai grave.
Coronavirusul a suferit mutații, multe dintre ele neavând niciun impact asupra virusului.
Această ultimă mutație identificată în Marea Britanie pare să ajute virusul să se răspândească mai repede, dar nu există nicio indicație că l-ar fi făcut mai mortal sau că ar putea să influențeze efectul vaccinului.
Corespondentul în domeniul științei, Thomas Moore, a declarat că mutația „nu este deloc neobișnuită”, dar „este ceva la care vor fi foarte atenți”.
Câte tulpini ale coronavirusului există până în prezent?Până în prezent, au existat cel puțin șapte grupuri majore sau tulpini pe măsură ce se adaptează la gazdele sale umane.
Tulpina originală, descoperită în orașul chinez Wuhan în decembrie anul trecut, este cunoscută sub numele de tulpina L.
Apoi s-a dezvoltat în tulpina S la începutul anului 2020, înainte de a fi urmată de tulpinile V și G.
Tulpina G a fost găsită cel mai frecvent în Europa și America de Nord, dar, deoarece aceste continente nu au impus restricții la timp, a permis virusului să se răspândească mai repede și, prin urmare, să apară tulpinile GR, GH și GV.
Între timp, tulpina L originală a persistat mai mult timp în Asia, deoarece mai multe țări, inclusiv China, au închis rapid granițele.
Alte mutații, mai puțin frecvente, sunt grupate împreună sub denumirea de tulpină O.
În Danemarca, autoritățile au devenit îngrijorate de o tulpină a virusului identificată la nurci.
S-au temut că mutația ar putea împiedica eficacitatea unui vaccin și, ca rezultat, guvernul a ordonat sacrificarea în masă a 17 milioane de animale și măsura carantinei timp o lună pentru persoanele care locuiesc în nord-vestul țării.
Tulpinile G sunt acum dominante în întreaga lume, în special în Italia și Europa.
O mutație specifică, D614G, este cea mai frecventă variantă. Unii experți spun că această variație a făcut virusul mai infecțios, dar alte studii au contrazis acest lucru.
Între timp, tulpinile anterioare, cum ar fi tulpina originală L și tulpina V, dispar treptat.
Analiza agenției de știri Reuters arată că reacția rapidă a Australiei la pandemie și măsurile eficiente de distanțare socială au eliminat transmiterea tulpinilor anterioare L și S din țară și că noile infecții sunt rezultatul tulpinilor G aduse din străinătate.
În Asia, tulpinile G, GH și GR au devenit frecvente de la începutul lunii martie, la mai bine de o lună după ce au început să se răspândească în Europa.
Mutațiile ar putea să reducă eficacitatea vaccinului?Până acum, experții nu au găsit nicio variantă care ar putea face un vaccin mai puțin eficient.
Federico Giorgi, cercetător la Universitatea din Bologna și care a coordonat un studiu asupra tulpinilor de COVID-19, a declarat: „Probabil că SARS-CoV-2 este deja optimizat pentru a afecta ființele umane, iar acest lucru explică evoluția.”
Acest lucru înseamnă că tratamentele pe care le dezvoltăm, inclusiv un vaccin, ar putea fi eficiente împotriva tuturor tulpinilor de virus.
Un grup de oameni de știință din mai multe instituții, inclusiv Universitatea din Sheffield și Universitatea Harvard, au sugerat, de asemenea, că tulpinile G ar putea fi o țintă mai bună pentru un vaccin, deoarece aceste tulpini au mai multe proteine spike pe suprafața lor.
Cu toate acestea, un alt expert a spus că ar trebui să rămânem „vigilenți” și să continuăm să monitorizăm orice mutație nouă.
Cel mai bun mod de a se asigura că vaccinul va fi eficient este de a opri răspândirea infecțiilor și de a reduce șansele ca acesta să sufere noi mutații.