Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Monoxila Moldovei”. Motivul pentru care cercetătorii din Iași sunt încântați de o uriașă barcă veche de 500 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

O ambarcațiune construită în urmă cu cinci secole va fi expusă la Iași. Are aproape 9 m lungime, a fost cioplită din trunchiul unui plop, iar locuitorii din zona Moldovei o foloseau pentru transportul mărfurilor.  

Barca, descoperită în vara anului 2018 pe raza comunei Miroslovești, a fost cioplită în secolul al XVI-lea. Cu o lungime de aproape 9 m, un metru lățime și aproximativ un metru adâncime - este una dintre cele mai mari descoperite pe teritoriul României.

Monica Țurcanu, șef Muzeul Istoric, Palatul Culturii: ”Este una dintre cele mai mari monoxile descoperite pe teritoriul României, morfologia ei ne sugerează că a fost folosită ca pod plutitor, ca una din părțile unui pod plutitor, deci de ea era legată o plută cu care se traversa râul Moldova. Materialul organic, de regulă, nu se conservă în sol. Dar, fiind pământ umed, el s-a comportat ca un rezervor etanș, nu a avut oxigen și, atunci, piesa s-a păstrat foarte bine”.

Pentru a-i da rezistență, cei care au construit-o au trecut-o prin foc, apoi i-au desăvârșit forma cu diferite instrumente, între care o bardă și o teslă. La Palatul Culturii din Iași, a trecut printr-un proces de conservare și restaurare timp de 6 ani.

”Monoxila Moldovei i-am spus noi”

Maria Geba, restaurator: ”Era într-o stare precară de conservare, a trebuit să reducem umiditatea lemnului, să determinăm esența lui și să aplicăm tratamente care să consolideze, pentru a-l face un exponat de muzeu. Procesul de restaurare a însemnat, mai întâi, o dezinfecție, un tratament, să nu avem creșterea unor fungi pe lemnul foarte, foarte umed”.

Citește și
diamant
Un muncitor a descoperit un diamant într-o mină. Piatra prețioasă valorează o sumă uriașă de bani

Ambarcațiunea - expusă pe holul Muzeului de Istorie - poate fi admirată de publicul larg începând de duminică.

Andrei Apreotesei, manager Complexul Muzeal Național Moldova Iași: ”Să ne imaginăm cum se făceau drumurile navale pe râul Moldova sau pe alte râuri din regiunea noastră. E o bucurie pentru mine faptul că avem această monoxilă, monoxila Moldovei i-am spus noi, și din cauza dimensiunilor, dar și ca o recunoștință față de râul care a protejat-o sute de ani, pentru că datarea este de aproximativ 500 de ani. E prima monoxila pe care o scoatem la suprafață în zona Moldovei”.

Alte ambarcațiuni cu dimensiuni asemănătoare au fost găsite în Constanța, Ploiești, Satu Mare și Arad.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult