Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Misterul celor două pietre uriașe care par tăiate cu laserul. Inscripțiile de mii de ani i-au uluit pe cercetători

Oamenii de știință încă nu au o explicație pentru felul în care au apărut cele două pietre uriașe din Arabia Saudită separate de un mic spațiu atât de perfect, încât par tăiate cu laserul. În plus, nici despre inscripțiile de pe ele nu se știe nimic.  

Al Naslaa este o formațiune de stâncă din deșertul de nord-vest al Arabiei Saudite, constând din două blocuri de piatră uriașe, simetrice, care sunt separate printr-un misterios spațiu gol, perfect realizat, așezate pe piedestale mici, scrie Live Science.

Formațiunea de stâncă Al Naslaa este un punct de reper în deșertul Arabiei Saudite, formată din două blocuri mari de gresie separate printr-un gol misterios, subțire cât un creion.

Ruptura este perfect dreaptă și netedă, împărțind ceea ce a fost odată o stâncă masivă în două pietre gemene simetrice.

Citește și
pestele apocalipsei
”Peștele Apocalipsei”, care apare înaintea cutremurelor catastrofale, găsit pe o plajă. Ajunge și la 11 metri lungime

Formațiunea Al Naslaa are aproximativ 6 metri înălțime și 9 metri lățime. Oamenii de știință nu știu cum s-a format ruptura ciudată dintre cele două blocuri de piatră, dar pare să fie de origine naturală, potrivit Geology Science, un site web care acoperă știri și tendințe în geologie.

Cercetătorii au propus mai multe teorii pentru a explica despărțirea din mijlocul rocii, dintre care una sugerează că acest golul s-a deschis ca urmare a tectonicii plăcilor.

Al Naslaa este situat într-o regiune îndepărtată și aridă din nord-vestul Arabiei Saudite, care se confruntă ocazional cu activități tectonice, potrivit Geology Science. Cercetătorii cred că o mișcare bruscă a scoarței Pământului ar fi deplasat și ar fi fracturat piatra de la Al Naslaa.

O ipoteză spune că apa și vântul au șlefuit mii de ani ruptura pietrelor

Blocurile sunt din gresie, adică piatra este stratificată și, prin urmare, relativ fragilă. Dar ceva trebuie să fi șlefuit fractura, deoarece este puțin probabil ca o fisură rezultată din mișcarea plăcilor sub stâncă să devină atât de netedă.

Cercetătorii sugerează astfel că timp de mii de ani, după ce stânca s-a rupt, vântul și apa au început să lucreze în cele două jumătăți. Este posibil ca golul nou format să fi creat un canal pentru vânturile care transportă nisip și alte particule abrazive care au erodat treptat ambele părți ale rocii până când au devenit perfect netede, conform Geology Science.

O altă teorie este că spațiul s-a format atunci când roca s-a rupt în mod natural, dar fără a se fi deplasat. Ruptura poate rezulta din tectonica regională - inclusiv procese care comprimă scoarța Pământului pentru a forma lanțuri muntoase - sau din răcirea rocilor, potrivit Institutului Federal de Tehnologie Elvețian din Zurich (ETHZ). Astfel de procese rup adesea rocile de-a lungul liniilor drepte, dar ca și în teoria anterioară, eroziunea ar fi putut ajuta ulterior la netezirea fisurii.

”Pietrele ciuperci”, care fac cele două pietre să pară că levitează, sunt mai frecvente decât s-ar crede

O a treia teorie este că Al Naslaa s-a împărțit în două ca urmare a înghețului apei și a extinderii fisurilor mici din stâncă. Este posibil ca aceste mici crăpături să se fi unit în cele din urmă și să fi deschis golul drept pe care îl vedem astăzi.

În acest caz, Al Naslaa ar fi devenit două roci separate, pe măsură ce o perioadă rece s-a încheiat cu mii sau milioane de ani în urmă, topind apa din gol.

Dacă Al Naslaa nu era deja destul de misterioasă, cele două blocuri ale sale stau fiecare pe un mic piedestal, făcând să pară că formația de pietre levitează. Aceste piedestale sunt naturale și surprinzător de comune în peisajele deșertice.

Cunoscute sub denumirea de „pietre ciuperci”, astfel de blocuri rezultă de obicei din vânturile care suflă mai repede aproape de pământ decât mai sus.

Blocurile Al Naslaa dețin și petroglife, care sunt simboluri și imagini sculptate în stâncă. Cercetătorii au documentat gravuri cu cai arabi, ibexuri și oameni vechi de mii de ani la Al Naslaa, dar exact când au fost făcute rămâne un mister.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult