Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Misterul calculatorului vechi de peste 2000 de ani. Complexitatea lui încă îi uimește de oamenii de știință | GALERIE FOTO

Într-o epavă veche de 2.000 de ani a fost descoperit "primul computer", iar obiectul misterios i-a lăsat pe oamenii de știință cu adevărat confuzi și în ziua de astăzi.

Din momentul în care a fost descoperită într-o epavă grecească în urmă cu mai bine de un secol, în 1901, cercetătorii s-au minunat de mecanismul Antikythera (denumit după Insula Antikythera, unde a fost descoperit – n.r.), un calculator astronomic care a supraviețuit din lumea antică.

Dispozitivul acționat manual, despre care se crede că are o vechime de 2.000 de ani, folosea un sistem de cadran cu vânt pentru a urmări timpul ceresc al Soarelui, al Lunii și al celor cinci planete, împreună cu un calendar, faza Lunii și momentul eclipselor.

Era mai sofisticat decât orice alt instrument care avea să fie inventat în următorii 1.000 de ani.

Aflarea modului în care grecii antici au reușit să creeze un instrument mult mai avansat decât orice altceva din acea epocă a lăsat oamenii de știință nedumeriți încă de atunci.

Citește și
craniu Jericho
Chipul unui om care a murit acum 9.500 de ani, reconstruit de oamenii de știință. Cum arăta bărbatul din vechime. VIDEO

Dar, la mai bine de un secol de la descoperirea sa, cercetătorii de la University College London (UCL) cred că au rezolvat o parte din mister, folosind modelarea computerizată 3D pentru a reconstrui dispozitivul și a testa dacă propunerea lor funcționează.

Ce spun oamenii de știință

"Credem că reconstrucția noastră se potrivește cu toate dovezile pe care oamenii de știință le-au cules din rămășițele existente până în prezent", a declarat Adam Wojcik, cercetător în domeniul materialelor la UCL, în 2021, potrivit LADBible.

Conform Scientific Reports, echipa de la University College London a descris modul în care s-a bazat pe munca cercetătorilor anteriori și a folosit diverse metode matematice și inscripții de pe mecanism pentru a elabora noi aranjamente de angrenaje care ar putea mișca soarele, luna și planetele în mod corect într-un spațiu de doar 25 mm adâncime.

Echipa susține că mecanismul ar fi putut afișa mișcarea soarelui, a lunii și a diferitelor planete pe inele concentrice.

Deoarece grecii antici au presupus că soarele și planetele se roteau în jurul Pământului, traseele lor erau mai dificil de reprodus cu ajutorul roților dințate decât dacă soarele era plasat în centru.

Oamenii de știință au propus, de asemenea, ideea unui indicator cu două capete pe care îl numesc "Mâna Dragonului", care indică momentul în care urmează să aibă loc eclipsele.

Cercetările lor ne aduc mai aproape de o înțelegere reală a modului în care funcționa dispozitivul Antikythera, dar este încă neclar dacă designul este corect sau cum ar fi putut grecii antici să îi fabrice componentele fără o tehnologie mai modernă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult