Misiune comună SUA - UE pentru a devia un asteroid uriaş. Şi România va fi implicată
Galerie foto
Agenţiile spaţiale din UE şi Statele Unite au început să coopereze pentru a lansa o serie de misiuni-test în care să încerce să schimbe traiectoria unor asteroizi. Scopul final este acela de a avea la dispoziţie o soluţie în cazul în care un astfel de corp ceresc ar risca să lovească Terra – practic, un sistem de apărare anti-asteroizi.
NASA a lansat încă din 2017 un program în acest sens: o navetă spaţială, botezată DART, de mărimea unui frigider, care urmează să fie lansată în direcţia unui asteroid atât de mare încât are propria lună, pentru a-i schimba traiectoria.
Agenţia spaţială americană a cooptat însă acum şi sprijinul celei europene, ESA. Specialiştii din statele UE, inclusiv din ţara noastră, trebuie să realizeze o sondă spaţială care să scaneze asteroidul şi să monitorizeze efectele impactului dintre acesta şi naveta DART, oferind date esenţiale pentru viitoarele misiuni de acest tip.
În proiect au fost implicaţi specialişti din mai multe state europene, inclusiv din România, potrivit site-ului ESA. Mai concret, o companie din ţara noastră va produce sateliţii miniaturali, de forma unor cuburi cu latura de 10 centimetri, care vor explora asteroidul.
Purtătorul de cuvânt al acestui proiect este Brian May, legendarul chitarist al trupei Queen, care are un doctorat în astrofizică.
Pentru a pune la punct toate detaliile, peste 130 de oameni de ştiinţă s-au reunit săptămâna trecută la Roma. În vreme ce NASA va lansa în iulie 2021 DART - care va lovi 16 luni mai târziu uriaşul asteroid Didymos - sonda Hera, realizată de europeni, va fi gata abia în 2023 şi va ajunge pe asteroid aproape cinci ani mai târziu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 18-09-2019 16:45