Legătura nebănuită dintre frumusețe și speranța de viață. Detaliul care ne face să trăim mai puțin cu unul sau doi ani
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona și de la Universitatea Texas din Austin, au analizat datele unui sondaj multigenerațional privind bunăstarea, la care au participat peste 8 300 de elevi de liceu din Wisconsin, între 1957 și 2022 sau deces, notează The Science Times.
Ei au făcut fotografii ale subiecților în timpul liceului pentru a le folosi ca puncte de referință. Rezultatele au arătat că persoanele considerate mai puțin atractive aveau cu 16,8% mai multe șanse de a muri decât cele din cele patru categorii de mijloc. Interesant este faptul că ratingurile de longevitate mai bune în rândul persoanelor foarte atrăgătoare nu au fost foarte diferite de cele acordate persoanelor aflate în intervalul mediu de atractivitate.
Cercetătorii explică de ce persoanele atractive trăiesc mai multDr. Connor Sheehan, sociolog la Universitatea de Stat din Arizona, a adăugat că frumusețea nu afectează neapărat vârsta pe care o va avea o persoană, dar ar putea reflecta unele probleme de sănătate subiacente. El mai observă că unii factori precum genetica și standardele societății, contribuie la faptul că anumite persoane arată mai bine decât altele.
„Se cunosc puține lucruri despre asocierea dintre atractivitatea facială și longevitate. Dar atractivitatea poate indica sănătatea de bază și structurează sistematic procesele critice de stratificare socială. În general, am constatat că cei a căror atractivitate facială a fost evaluată ca fiind mai puțin atractivă au avut un risc mai mare de mortalitate pe tot parcursul vieții, comparativ cu cei evaluați ca fiind medii sau mari”, scriu autorii studiului.
Cercetătorii speculează că prejudecățile sociale pot fi factori determinanți semnificativi ai acestor disparități în ceea ce privește speranța de viață. Chiar dacă fețele mai urâte pot fi tipice pentru persoanele bolnave, Hamermesh crede că avantajele sociale, cum ar fi un tratament mai bun, venituri mai mari și sentințe mai echitabile explică aceste divergențe în mortalitate.
Observațiile Dr. Hamermesh păreau să implice faptul că o nouă percepție a frumuseții ar ajuta în cele din urmă la prelungirea vieții oamenilor. „În timp, dacă oamenii nu ar acorda atât de multă atenție aspectului în viața de zi cu zi, sunt destul de sigur că peste 100 de ani nu am mai vedea aceste diferențe de longevitate”, a adăugat acesta.
Rezultatele cercetării contribuie la discursul în curs de desfășurare cu privire la „privilegiul frumuseții” și consecințele acesteia asupra sănătății și longevității, printre altele. Studiul evidențiază relația complexă dintre aspectul fizic, acceptabilitatea socială și bunăstarea generală, pe măsură ce dezbaterile continuă pe această temă.
Sursa: Science Times
Etichete: studiu , speranță de viață , myimpact
Dată publicare: 07-09-2024 06:08