Fenomenul misterios de la Polul Sud care ar putea anunţa o catastrofă globală
Your browser doesn't support HTML5 video.
Între 2014 şi 2017, Antarctica a pierdut o suprafaţă uriaşă de gheaţă: aproape două milioane de kilometri pătraţi, adică mai mult decât suprafaţa Mexicului. Este cea mai mare pierdere a banchizelor din ultimii 40 de ani. Savanţii avertizează că animalele marine sunt cele mai afectate de dispariţia stratului de gheaţă de la Polul Sud.
„Pinguinii sunt în mod cert afectaţi de locul în care se află banchiza. Dar, pe lângă urşii polari din nord şi pinguinii din sud, suprafaţa de gheaţă afectează păsările, balenele, focile, afectează şi micile organisme."
Topirea banchizei antarctice poate avea efecte grave pentru planeta noastră. Atunci când radiaţiile solare se reflectă în banchiza de gheaţă, sunt trimise înapoi în spaţiu. Dacă gheaţa nu mai este acolo, iar radiaţiile ajung în acelaşi loc fără să mai fie reflectate, vor pătrunde în oceane şi de acolo în sistemul Terrei, încălzind atmosfera.
Dr. Claire Parkinson, savant la Centrul Goddard al NASA: „În cazul Arcticii, este un consens larg potrivit căruia reducerea calotei polare are legătură cu încălzirea acestei regiuni. În cazul Antarcticii, în loc să se înregistreze o pierdere de gheaţă, în primii 30 de ani din această perioadă de 40 de ani înregistrată, a fost o creştere generală a banchizelor polare. Rezultatul este foarte derutant.”
Oamenii de ştiinţă care au analizat datele încearcă să găsească o explicaţie pentru fenomen, dar încă nu au ajuns la un consens. Savanţii nu ştiu deocamdată dacă este vorba despre un fenomen izolat sau despre începutul unei tendinţe îngrijorătoare. Se tem că efectele încălzirii globale ar putea să se manifeste mai puternic în Antarctica, o zonă ferită până acum, comparativ cu regiunea Arctică
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 03-07-2019 09:03