Experiment eșuat în Brazilia. Sute de ”țânțari-mutant” au păcălit biologii
Biologii au crezut că țânțarii modificați genetic conțin o genă care va împiedica reproducerea altor țânțari, însă, potrivit unui studiu al Universității Yale, populația nativă a reușit să evite acest blocaj.
”S-a presupus că genele din țânțarii eliberați (din laboratoare, n.red.) nu vor ajunge în structura genetică a populației generale, pentru că descendenții acestora vor muri. Iar asta, în mod evident, nu s-a întâmplat”, spune Jeffrey Powell, un ecologist și biolog care a studiat această operațiune.
Reducerea populației de țânțari în Brazilia este importantă în lupta de reducere a numărului cazurilor de boli precum Zika, febra dengue și febra galbenă.
Powell a subliniat faptul că această combinație, între țânțarii normali și cei modificați genetic, nu prezintă un risc pentru populație, care să fie cunoscut.
Într-un efort disperat de a reduce utilizarea insecticidelor în lupta cu țânțarii, guvernul din Brazilia au folosit un lot de țânțari modificați genetic, rezultați în urma combinării unor gene din Cuba cu gene din Mexic.
Toată această operațiune a fost pusă la punct de o companie de tehnologie biologică britanică. Testele inițiale au arătat că femelele care s-au împreunat cu masculi modificați genetic produc larve doar într-o proporție de aproximativ 3 %, iar cele care supraviețuiau nu erau capabile de reproducere.
Cu toate acestea, realitatea a arătat că situația nu este așa, iar noua populație de țânțari care a rezultat ar putea produce la rândul său un nou tip de țânțari, mult mai rezistenți.
Sursa: News.Yale
Etichete: brazilia , experiment , tantari , mutant
Dată publicare: 17-09-2019 16:59