Modifica setarile cookie
Toate categoriile

EXPERIMENT. Cât de mare este riscul de infectare cu coronavirus într-o sală de spectacole

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oamenii de știință germani au încercat să afle cât de mari sunt riscurile de infectare cu coronavirus la evenimentele cu public numeros, susținute în spații închise. 

Astfel, la Leipzig au fost organizate trei concerte pop, în aceeași zi. Iar organizatorii au apelat la voluntari ca să umple sala!

Organizator: "E prima oară, după multă vreme, când voi fi într-o sală de concert cu mai mult de 2.000 de spectatori. Aș fi vrut să am mai multe asemenea ocazii vara asta... Așa că urmează ceva cu totul special pentru mine."

Toți spectatorii care s-au oferit voluntar au fost testați, în prealabil, pentru SARS-CoV-2... Și au primit nu doar măști sanitare, ci și dispozitive prin care putea fi măsurată permanent distanța dintre unii și alții.

Spectator: "Ne-au dat câte un mic dispozitiv de localizare GPS, ca să ne urmărească mișcările."

Citește și
Asistenta
O asistentă din Prahova a murit la câteva zile după ce a fost diagnosticată cu noul coronavirus

De asemenea, au fost folosite dezinfectante cu o substanță fluorescentă.

Spectator: "Arată ca un dezinfectant obișnuit de mâini, dar este amestecat cu ceva care poate fi vizibil la lumina ultra-violetă. Așa că, în intereior, pot vedea ce suprafețe atingem cel mai mult și câte persoane ating o anume suprafață."

Studiul pe baza concertelor-experiment a fost intitulat Restart-19 și s-a desfășurat "pentru investigarea condițiilor în care asemenea evenimente cu public numeros, în spații închise, pot avea loc în timpul pandemiei de coronavirus" - dupa cum au explicat cercetătorii. Au luat parte cam 2.000 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani – totuși doar o treime din câți erau așteptați. Însă conducătorul studiului s-a declarat "foarte satisfăcut" de cum a decurs totul.

Cântărețul și compozitorul german Tim Bendzko a acceptat sa dea ... trei reprezentații succesive:

Primul concert a simulat un eveniment ca înaintea pandemiei, fără niciun fel de măsuri specifice de siguranță sanitară.

Al doilea, a implicat mai multe măsuri de igienă și, într-o anumită măsură, distanțare socială.

La al treilea concert, spectatorii au stat la distanță de cel puțin un metru și jumătate unii de alții, iar sala a fost plină doar la jumătate din capacitate.

Profesor Michael Gekle, Universitatea Halle: "Nu se pune problema dacă aceste spectacole sunt periculoase sau nu. Întrebarea este cât sunt de periculoase? Pentru că nu există "zero riscuri" dacă vrem să fim în locuri aglomerate. Noi vrem să le oferim politicienilor o unealtă pentru a putea decide, rațional, dacă să permită sau nu reluarea unor astfel de evenimente. "

Proiectul a fost finanțat cu aproape un milion de euro de două landuri federale. Primele rezultate ale studiului sunt așteptate la toamnă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult