Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Elon Musk desfășoară teste în România, cu ajutorul statului. Suntem prima țară din lume în care se face așa ceva

Elon Musk desfășoară de câteva luni teste în România, prin intermediul operatorului său de internet prin satelit Starlink și cu ajutorul ANCOM. Musk vrea să demonstreze că normele care limitează sateliții noi sunt depășite.

Starlink, operatorul serviciului omonim de internet prin satelit controlat de SpaceX al lui Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, derulează de câteva luni teste în România, cu acordul și sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prin care încearcă să demonstreze că o normă globală ce datează din anii ’90 și care limitează tehnic sateliții de generație nouă, non-geostaționari, precum cei ai Starlink, poate fi relaxată fără a fi afectată funcționarea sateliților clasici, geostaționari, scrie Profit.

Norma vizată de experimentele lui Musk pe teritoriul României a fost elaborată și este impusă la nivel mondial de către International Telecommunications Union (ITU), agenție specializată în IT&C a ONU.

Aceasta stipulează o anumită limită pentru energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite la și de la echipamentele terestre asociate, indicator denumit Equivalent Power Flux Density (EPFD).

Efectul limitei este că restrânge viteza și aria de acoperire care pot fi oferite de servicii de internet prin satelit precum Starlink. Scopul ei este protejarea sateliților geostaționari de interferențe care să le perturbeze funcționarea.

Citește și
iohannis avion de lux
Klaus Iohannis zboară în SUA cu avionul său de lux preferat. Cum arată bijuteria aeriană folosită și de Elon Musk | FOTO

SpaceX face de mai mult timp lobby pentru majorarea limitei EPFD, susținând că aceasta este exagerat de mică față de ceea ce este necesar pentru realizarea scopului ei.

România, prima țară din lume în care se derulează un studiu care să demonstreze că limita EPFD poate fi majorată 

Recent, compania a solicitat reglementatorului american în telecomunicații, Federal Communications Commission (FCC), să nu mai aștepte schimbarea regulilor internaționale de către ITU și să relaxeze norma pe teritoriul Statelor Unite.

De dinainte, însă, România a devenit prima țară din lume pe teritoriul căreia se derulează un studiu menit să demonstreze că limita EPFD poate fi majorată mai mult decât semnificativ față de nivelul impus în momentul de față, fără perturbații.

Astfel, încă din luna iulie a acestui an, în colaborare cu ANCOM, Starlink a demarat în România un test EPFD, programat să dureze cel puțin 6 luni.

În cadrul acestuia, sub supravegherea Autorității, cei de la Starlink au fost autorizați să depășească actualul plafon EPFD impus la nivel global și să opereze în conformitate cu anumiți parametri operaționali conveniți cu ANCOM, pe o anumită suprafață limitată și exclusiv pe durata testului.

Studiul care va fi realizat pe baza testului va trebui să stabilească dacă sateliții de generație nouă precum Starlink pot funcționa la niveluri EPFD superioare fără să afecteze sateliții clasici.

Vicepreședintele ANCOM, poze cu Elon Musk

Intenția ANCOM este de a împărtăși rezultatele studiului în cadrul reuniunilor ITU dedicate subiectul.

”Pariul” lui Musk este că sateliții Starlink pot funcționa la capacități de până la 8 ori mai mari față de cele permise în prezent de limita EPFD a ITU, continuând totodată să protejeze sateliții geostaționari.

Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a postat recent pe Facebook mai multe fotografii în care apare alături de Elon Musk, făcute la un dineu organizat de influentul think-tank geostrategic american Atlantic Council cu ocazia Adunării Generale a ONU de la New York.

Anterior, în iunie, Popescu a declarat că România colaborează cu SpaceX și poate trimite un român în spațiu, în mai puțin de șase luni. Serviciile Starlink au fost autorizate și sunt disponibile în România din martie 2022.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult