Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată cele două noi specii de „musculițe pletoase” identificate în România. Pot depune ouă în urechi, nas și gură

Două specii de musculițe au fost descoperite în România, pe dunele de la Marea Neagră. Una dintre ele își poate depune ouăle chiar şi pe om, pe plăgi sau pe lenjeria umedă.

Specialiștii fac acum studii ca să vadă dacă aceste insecte reprezintă un pericol, mai ales că se răspândesc foarte ușor în mediul casnic.

Cele două specii de musculițe au fost descoperite pe dunele de nisip ale rezervației de la Agigea. Cercetătorii de la Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” le-au observat în urmă cu câteva săptămâni.

Le-au studiat și au ajuns la concluzia că este pentru prima dată când insectele, de origine mediteraneeană și tropicală, sunt văzute la noi în țară. Una dintre ele, a fost descoperită prima dată în 1993 în Grecia. Au numit-o „musculița pletoasă” pentru aspectul ei mai ciudat sau „musca molie”.

Citește și
carabinieri politie italia
O româncă din Italia, arestată după ce a încălcat ordinul de restricție. Își mușca iubitul și îi dădea cu oalele în cap

Emanuel Baltag, biolog: „Este o specie a cărei biologie nu o cunoaștem, nici nu știm foarte, foarte multe lucruri despre ea. Este o specie foarte interesantă pentru că, deși este o muscă, dar de fapt un fluture de noapte, arată mai mult ca o molie”.

Una dintre musculițe ar putea transmite boli parazitare

Cele două specii trăiesc atât pe plantele de nisip, cât și în zonele cu aglomerare urbană. Una dintre ele, spun cercetătorii, ar putea avea un potențial posibil periculos, fiind o specie invazivă, care ar putea transmite boli parazitare.

Musca îşi depune ouăle pe piele, în orificiile naturale, urechi, nas, gură, pe plăgi sau pe lenjeria umedă, iar paraziţii apar la suprafaţa pielii. Totuși, spun cercetătorii, prezența acestei musculițe nu este un motiv de panică pentru turiștii care vin pe litoral.

Răzvan Popescu Mirceni, biolog: „Preferă umiditatea, o să le găsim, în general, pe la chiuvetă, dacă avem sifonul necurățat. Sunt foarte puține cazuri documentate de depunere a ouălor în rănile de pe oameni și să producă viermi, dar pe oamenii nespălați sau într-o condiție foarte precară și, de asemenea, se mai întâmplă la animale. Ea este o specie cu un impact încă nemăsurat”.

Lucian Fusu, conferențiar al Facultății de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași: „Surprinzător este faptul că o specie invazivă de muște asociate cu băile oamenilor, asociate cu sistemele de canalizare, ajunge să fie descoperită în România abia în anul 2023, nu? Asta indică o subfinanțare cronică a unor anumite domenii de cercetare”.

În țări precum Germania sau Franța, musculița este chiar folositoare. Larvele speciei de muscă molie sunt folosite la descompunerea nămolului din stațiile de epurare, întrucât se dezvoltă rapid.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult