Descoperire revoluționară. O bacterie ''topeşte'' cancerul de cap şi gât
Cancerul de cap şi gât ocupă locul al şaselea în clasamentul celor mai frecvente tipuri de cancer la nivel global şi aproximativ o mie de persoane din Regatul Unit sunt diagnosticate în fiecare lună cu această afecţiune.
Ratele de supravieţuire variază foarte mult, în funcţie răspândirea cancerului la momentul diagnosticării.
Puţine progrese terapeutice au fost realizate în ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte acest tip de cancer.
În cadrul unei colaborări internaţionale, o echipă de cercetători condusă de Miguel Reis Ferreira, consultant în domeniul cancerului de cap şi gât la Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust din Regatul Unit, a constatat că pacienţii cu acest tip de cancer şi care prezentau niveluri mai mari de bacterii Fusobacterium - care se găsesc în mod obişnuit în cavitatea bucală - aveau un prognostic mai bun în comparaţie cu cei cu niveluri mai scăzute ale acestor bacterii.
În urma acestor observaţii, Anjali Chander, cercetătoare la King's College London, a constatat o reducere cu 70%-99% a numărului de celule canceroase viabile în culturile de celule canceroase (cancer de cap şi gât) după infectarea lor cu Fusobacterium. Aceste bacterii distrug tumoarea prin eliberarea unor molecule toxice, reducându-i viabilitatea.
Studiul aduce informaţii noi asupra modului în care interacţionează bacteriile şi cancerul.
Acesta aste primul pas realizat în optimizarea rezultatelor furnizate de tratamentele pentru cancerul de cap şi gât pentru pacienţi, ajutând la dezvoltarea unor tratamente mai puţin invazive şi cu mai puţine efecte adverse.
Fusobacterium ar putea acţiona, de asemenea, ca un potenţial indicator biologic predictiv pentru eficacitatea tratamentului cancerului de cap şi gât.
Cercetarea a demonstrat că aceste bacterii joacă un rol mai complex decât se credea până acum în relaţia lor cu cancerul - potrivit surselor menţionate, ele "topesc", practic, celulele tumorale în cazul cancerului de cap şi gât.
Totuşi, potrivit oamenilor de ştiinţă, această constatare ar trebui să fie pusă în balanţă cu rolul cunoscut al acestor bacterii de a agrava alte tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal.
"Constatările noastre sunt remarcabile şi foarte surprinzătoare. Am avut un moment de tip 'Evrika!' în momentul în care am aflat despre datele găsite de colegii noştri internaţionali care au validat descoperirea", a adăugat el.