Descoperire importantă pe un asteroid. Oamenii de știință spun că este pentru prima dată când văd asta
Oamenii de știință au studiat patru asteroizi bogați în silicați, folosind datele colectate de către Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), un aparat de zbor dotat cu telescoape și operat de NASA și de Centrul Aerospațial German.
Observațiile efectuate cu ajutorul instrumentului SOFIA, Faint Object InfraRed Camera (FORCAST), au arătat că doi dintre asteroizi - numiți Iris și Massalia - prezintă o anumită lungime de undă de lumină care indică prezența moleculelor de apă la suprafața lor, informează un nou studiu citat de blogul Space.com.
"Asteroizii sunt rămășițe ale procesului de formare planetară, astfel încât compoziția lor variază în funcție de locul în care s-au format în nebuloasa solară", a declarat într-un comunicat Anicia Arredondo, autorul principal al studiului, de la Southwest Research Institute din San Antonio. "De un interes deosebit este distribuția apei pe asteroizi, deoarece aceasta poate arunca lumină asupra modului în care apa a fost livrată pe Pământ".
În timp ce moleculele de apă au fost detectate anterior în eșantioane de asteroizi returnate pe Pământ, aceasta este prima dată când moleculele de apă au fost găsite pe suprafața unui asteroid din spațiu. Într-un studiu anterior, SOFIA a găsit urme similare de apă pe suprafața Lunii, într-unul dintre cele mai mari cratere din emisfera sudică a acesteia.
"Am detectat o trăsătură care este atribuită fără echivoc apei moleculare pe asteroizii Iris și Massalia", a declarat Arredondo în comunicat. "Ne-am bazat cercetarea noastră pe succesul echipei care a găsit apă moleculară pe suprafața însorită a Lunii. Ne-am gândit că am putea folosi SOFIA pentru a găsi această semnătură spectrală pe alte corpuri".
Observațiile SOFIA asupra Lunii au dezvăluit aproximativ echivalentul unei sticle de 12 uncii de apă prinsă într-un metru cub de sol răspândit pe suprafața lunară, legată chimic în minerale.
În noul studiu, oamenii de știință de la SwRI au descoperit că abundența apei de pe cei doi asteroizi este similară cu cea observată pe Lună și ar putea fi, de asemenea, legată de minerale, ca pe suprafața lunară, sau adsorbită în silicat, au declarat cercetătorii.
Iris și Massalia, care măsoară 124 mile (199 kilometri) și, respectiv, 84 mile (135 km) în diametru, au orbite similare, parcurgând o distanță medie de 2,39 unități astronomice (UA), sau distanțe Soare-Pământ, față de Soare.
"Asteroizii anhidri sau uscați, cu silicați, se formează în apropierea Soarelui, în timp ce materialele înghețate se unesc mai departe", potrivit comunicatului. Acest lucru se datorează faptului că se credea că orice apă prezentă pe suprafața obiectelor din sistemul solar interior se evapora din cauza căldurii solare. "Înțelegerea locației asteroizilor și a compoziției lor ne spune cum au fost distribuite materialele din nebuloasa solară și cum au evoluat de la formare".
Prin urmare, descoperirile de la Iris și Massalia sugerează că unii asteroizi cu silicați își pot conserva o parte din apă de-a lungul eonilor și ar putea fi mai des întâlniți în sistemul solar interior decât se credea anterior.
De fapt, se crede că asteroizii sunt sursa primară a apei de pe Pământ, furnizând elementele necesare pentru viața așa cum o cunoaștem noi. Înțelegerea distribuției apei în spațiu îi va ajuta pe cercetători să evalueze mai bine unde să caute alte forme de viață potențială, atât în sistemul nostru solar, cât și dincolo de acesta.
Descoperirile lor au fost publicate la 12 februarie în The Planetary Science Journal.