Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce provoacă mâncărime lâna. Explicațiile oamenilor de știință

Un pulover de lână tricotat poate fi una dintre cele mai călduroase piese de îmbrăcăminte pe care să o alegi atunci când temperatura scade, dar acest material izolator poate fi adesea iritant atunci când îl porți.    

Deci, ce anume în lână declanșează senzația de mâncărime încontrolabilă?

Unul dintre motivele principale pentru care o haină, de altfel confortabilă, poate deveni insuportabilă este grosimea fibrelor de lână folosite pentru a crea articolul vestimentar.

„Cu cât este mai groasă fibra, cu atât lâna va fi mai iritantă”, a explicat Ingun Grimstad Klepp, etnolog și profesor de îmbrăcăminte și sustenabilitate la Universitatea Metropolitană Oslo din Norvegia, pentru Live Science. „Asta este un factor. Un altul este moaletea fibrelor utilizate pentru a face firul”.

Cu alte cuvinte, o fibră mai groasă torsă de oameni va fi probabil mai abrazivă și mai puțin flexibilă, ceea ce poate duce la mâncărime și iritații pe piele, în timp ce fibrele mai subțiri și mai moi, precum lâna merinos și blana de alpaca asemănătoare pufului, pot ajuta la „eliminarea senzației de mâncărime”.

Citește și
aer conditionat
Pericolul ascuns in aparatele de aer conditionat, Ce trebuie sa faceti in cazul in care simtiti o mancarime pe toata pielea

În timp ce este ușor să presupunem că toată lâna provine de la o singură sursă - oaia -, termenul „lână” se aplică de fapt fibrelor animale tundute care sunt țesute în fir pentru a crea îmbrăcăminte. Astfel, caprele, alpaca, cămilele și iepurii pot furniza, de asemenea, lână, conform Science Norway, o revistă online de știri științifice. Subpărul care alcătuiește lâna, fiind moale, subțire, ondulat și flexibil, nu încetează niciodată să crească, motiv pentru care acești animale cu blăni nevoie de o tundere periodică.

Un alt motiv mai puțin obișnuit al mâncărimii poate fi prezența lanolinei, o substanță ceroasă secretată de glandele sebacee ale animalelor purtătoare de lână. Cunoscută și sub numele de ceară de lână sau grăsime de lână, lanolina este benefică pentru repararea pielii uscate și crăpate, dar poate provoca, de asemenea, o reacție alergică la unele persoane, conform Healthline.

„Lâna în sine nu este un alergen, dar este posibil să fii alergic la lanolină”, a declarat Grimstad Klepp. „Cu toate acestea, majoritatea lânii de astăzi nu conține multă lanolină, deoarece aceasta a fost în mare parte spălată și îndepărtată în timpul producției, astfel încât nu mai rămâne mult lanolină în fir”.

Cu toate neplăcerile ocazionale, lâna este unul dintre cele mai bune materiale de purtat când afară este rece și umed. Acest lucru se datorează capacităților naturale ale lânii de a îndepărta transpirația și umiditatea de la suprafața pielii noastre, conform Science Norway.

„Diferența între bumbac și lână este că, atunci când fibrele de bumbac se umezesc, au tendința de a deveni umede și colabate”, a spus Grimstad Klepp. „Puteți vedea asta întâmplându-se cu oamenii la sală care poartă tricouri de bumbac care li se lipesc de corp în timp ce transpiră. Tricourile de lână sunt mai respirabile și pot absorbi destul de multă transpirație și o îndepărtează de pe corp”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult