Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum s-a văzut „Super Luna” şi eclipsa parţială de lună în noaptea de marți spre miercuri. FOTO și VIDEO

În noaptea de marţi spre miercuri, din Statele Unite până în Norvegia, trecând prin Marea Britanie şi părţi ale Franţei şi ale României, o „Super Lună a Recoltei” a putut fi văzută pe cer.  

În întreaga emisferă nordică, mii de oameni au putut observa o „Super Lună a Recoltei”. Întâmplător, acest fenomen astronomic a fost combinat cu o eclipsă parţială de lună: pentru câteva ore, satelitul nostru natural a fost în umbra Pământului.

În România, eclipsa a putut fi urmărită de la ora 3.39 şi s-a încheiat la ora 7.05. Maximul eclipsei a fost la ora 5.44.

Termenul „Super Lună” este utilizat atunci când o lună plină coincide cu momentul în care satelitul nostru natural, care urmează traiectoria unei elipse, se află în punctul de pe orbita sa cel mai apropiat de Pământ. În această noapte, satelitul nostru se afla la aproximativ 355.000 de kilometri de planetă.

În ceea ce priveşte „recolta”, se spune că numele i-a fost dat de triburile amerindiene, deoarece este ultima lună plină înainte de toamnă, perioada din an când recoltele sunt cele mai abundente.

La începutul nopţii, „Super Luna recoltei” a fost observată în mai multe ţări europene de către fotografii Agenţiei France-presse (AFP).

Eclipsa parţială de Lună a fost observată în mijlocul nopţii, în special în America de Nord, precum Dallas şi Arlington în Texas, dar şi în România.

Dar spectacolul a fost văzut şi în Norvegia, în Stavanger, conform imaginilor furnizate de Associated Press clienţilor săi din întreaga lume.

Punctul culminant al eclipsei a fost observat la ora 4.44, ora Parisului. A fost o eclipsă parţială de amplitudine redusă, doar partea superioară a lunii aflându-se în partea cea mai întunecată a umbrei Pământului.

Ce este Super Luna

Luna Pământului nu se află întotdeauna la aceeaşi distanţă de Pământ.

„Când este la cea mai mare apropiere, atunci numim orice lună plină o Super Lună”, spune dr. Sara Webb, astrofizician australian la Universitatea Swinburne din Melbourne.

Super Luna se va afla la aproximativ 357.000 km de Pământ - cu 27.000 km mai aproape decât este în mod normal. „O distanţă destul de mare”, după cum notează Webb.

O eclipsă parţială de Lună va avea loc şi miercuri, dar nu va fi vizibilă din Australia. Cele mai bune locuri pentru a vedea acest fenomen sunt America de Sud, vestul Africii şi vestul Europei, spune Tucker.

„Se va întâmpla în timpul zilei (australiene), iar Luna va fi de cealaltă parte a Pământului”, potrivit lui Webb.

Fenomenul are loc atunci când Luna pare să fie în linie cu soarele. Eclipsele lunare şi solare sunt alinieri întâmplătoare ale „celor trei tipuri de corpuri cereşti ale noastre”, spune Webb. „Pământul nostru se află între Soare şi Lună”.

O eclipsă parţială „nu este chiar în aliniere”, dar este totuşi ceva de urmărit.

Unul dintre cele mai remarcabile fenomene lunare este o eclipsă totală de Lună - adesea denumită lună de sânge, spune Webb.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult