Cum arată camera de fotografiat care are nevoie de 1.000 de ani pentru a capta o singură poză
Jonathon Keats, creatorul acestei camere speciale, își propune să stimuleze o reflecție profundă asupra trecutului, prezentului și viitorului omenirii, oferind o perspectivă asupra posibilelor transformări ale societății în secolul 31, scrie Science Alert.
„Majoritatea oamenilor au o viziune destul de întunecată a viitorului”, afirmă Keats. „Este ușor să ne imaginăm că, peste 1.000 de ani, orașul Tucson ar putea arăta mult mai rău decât astăzi, dar această capacitate de a ne proiecta gândurile în viitor nu este un lucru negativ. Din contră, ne poate motiva să acționăm pentru a modela un viitor mai bun”, explică el.
Camera Mileniului constă într-un stâlp de oțel, având deasupra un cilindru de cupru. Lumina, pătrunzând în cilindru, trece printr-o mică gaură într-o foaie subțire de aur de 24 de karate, apoi se reflectă pe o suprafață tratată cu un pigment de vopsea în ulei. Deși materialul care se va schimba suficient de încet pentru a crea o imagine clară rămâne o presupunere, Keats speră că estomparea pigmentului de vopsea în ulei, sub influența ciclurilor repetate ale luminii, va oferi rezultatele dorite.
Amplasată pe un deal Tumamoc, lângă un traseu de drumeții ce oferă o panoramă asupra orașului Tucson, camera este însoțită de un mesaj care încurajează trecătorii să mediteze asupra viitorului. Atunci când imaginea va fi dezvoltată, zonele statice ale peisajului vor fi mai clare, în timp ce zonele care s-au modificat în mod regulat vor apărea neclare. Astfel, conturul peisajului natural va fi evident, în timp ce construcțiile din imagine se vor schimba de-a lungul secolelor.
Keats recunoaște că există riscuri și că „Camera Mileniului” ar putea să nu funcționeze în totalitate sau să fie ignorată de viitorii locuitori ai Tucsonului, dar speră că proiectul va continua să funcționeze până în 3023.