Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Continentul secret descoperit sub Europa. A existat acum 140 de milioane de ani

Cercetătorii au descoperit un continent ascuns sub Europa de Sud, de mărimea Groelandei, care a existat în urmă cu 140 de milioane de ani.

 

Acest continent a fost numit „Măreața Adria” și s-a format prin desprinderea de Africa de Nord, însă a fost îngropat sub continentul european, informează CNN.

„Uitați de Atlantis. Fără să realizeze, un număr impresionant de turiști își petrec vacanțele anual pe continentul pierdut numit Măreața Adria”, a declarat Douwe van Hinsbergen, autorul studiului și profesor la Universitatea din Utrecht.

Studiul a fost publicat în această lună în jurnalul Gondwana Research.

„Majoritatea lanțurilor muntoase pe care le-am analizat au provenit de pe un singur continent care s-a separat de Africa de Nord cu mai bine de 200 de milioane de ani în urmă. Singura parte care rămâne din acest continent este o porțiune care se întinde de la Torino spre Marea Adriatică”, a mai spus van Hinsbergen.

Citește și
Substanța neașteptată descoperită de cercetătorii chinezi în partea întunecată a Lunii - 3
Substanța misterioasă descoperită de cercetătorii chinezi în partea întunecată a Lunii. FOTO

Zona a fost numită de geologi „Adria”, așa că autorii studiului au numit vechiul continent drept „Măreața Adria”. Geologii analizează plăcile tectonice pentru a înțelege cum s-au format oceanele și continentele.

Potrivit studiului citat de CNN, în zona „Măreței Adria”, o mare parte a continentului se află sub apă, acoperit de sedimente și de recifele de corali. Pentru a ajunge la o concluzie, cercetătorii au folosit un program de reconstituire virtuală a plăcii tectonice.

„Din această reconstituire virtuală a rezultat o imagine a Măreței Adria, cât și a câteva mici blocuri continentale, care astăzi formează părți din România, Nordul Turciei sau Armeniei”, a mai spus cercetătorul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult