Cercetătorii au trimis viță de vie în spațiu pentru un an. Cum a crescut când au replantat-o pe Pământ
Your browser doesn't support HTML5 video.
12 experți au fost chemați să încerce vinul lăsat să se învechească în spațiu. Dar au primit şi licoare din același soi care a stat într-o pivniță în tot acest timp.
Philippe Darriet, enolog: "Nu am trimis orice soi de vin pe Stația Spațială Internațională, e o sticlă de Chateau Petrus din 2000."
O sticlă costă aproximativ 5.000 de euro.
Dr. Michael Lebert, biolog: "Motivul principal pentru care am trimis vinul în spațiu a fost să vedem cum funcționează procesul de învechire și cum îl putem influența."
Degustătorii puşi să compare cele două băuturi au păreri împărţite.
Jane Anson, expertă în vinuri: "Amândouă sunt minunate. Vinul rămas pe Pământ este un pic mai "tânăr" decât cel care a fost în spațiu."
Franck Dubourdieu, oenolog: "Pentru mine, diferența dintre vinul din spațiu și cel de pe Pământ nu a fost ușor să o definesc, nu sunt sigur că am nimerit-o. Sunt sincer, a fost dificil."
Totuşi, rezultatele preliminare arată că sunt diferențe de gust, culoare și aromă între vinul adus din spațiu și cel păstrat pe Pământ.
Experţii speră să afle ce efecte au gravitația și lipsa oxigenului asupra procesului de învechire. Iar scopul lor este să găsească o metodă de a învechi vinurile de soi mult mai repede decât acum. Pe lângă sticle, în spațiu a fost trimisă viță de vie.
Dr. Michael Lebert, biolog: "Unul dintre lucrurile care ne-au surprins enorm a fost că toți butașii au supraviețuit. În plus, acești butași care au revenit pe Pământ cresc mult mai repede."
Cercetătorii vor să facă și alte teste, ca să afle cum şi-a pus amprenta asupra butașilor această perioadă. Oamenii speră să găsească astfel soluții pentru a proteja culturile în condiții climatice ostile.
Nicolas Gaume, CEO Space Cargo Unlimited: "Plantele care rezistă stresului și lipsei de gravitație vor fi mai bine echipate, mai rezistente în fața schimbărilor climatice care duc la soluri mai sărate din cauza cantității reduse de apă, dar și în fața variațiilor mari de temperatură."
Proiectul a fost finanțat de investitori privați, iar costurile finale nu au fost făcute publice. Oamenii de știință vor analiza vinul și vița de vie în detaliu în lunile următoare.