Descoperirea cercetătorilor despre o specie de rinocer denumită "Unicornul Siberian"
Galerie foto
Având denumirea ştiinţifică de "Elasmotherium sibiricum", această specie de rinocer păros avea, în medie, 3,4 tone şi un corn lung de un metru.
Iar anterior acestui studiu se bănuia că a dispărut în urmă cu cel puţin 100.000 de ani şi cu cel mult 200.000 de ani.
Descoperirea le-a arătat, însă, cercetătorilor că "Unicornul Siberian" încă trăia în urmă cu 39.000 de ani, ceea ce i-a decalat data dispariţiei cu aproximativ 61.000 de ani.
În plus, s-a concluzionat că dispariţia lui nu a fost cauzată de oameni, ci de schimbările climatice produse pe fondul Erei Glaciare. Asta deşi diferitele specii de rinoceri erau vânate atât de omul modern (Homo Sapiens), cât şi de Omul de Neanderthal (Homo neanderthalensis) încă de acum 700.000 de ani.
De asemenea, dispariţia lui a coincis cu cea a tigrului cu dinţi sabie (Smilodon), a mamutului, a renului irlandez şi a multor altor specii.
Foto: Reprezentarea artistică a unui mamut
Nu în ultimul rând, analizând probleme ADN extrase din fosile în premieră, cercetătorii au concluzionat că "Unicornul Siberian" s-a rupt de rinocerul modern în urmă cu 43 de milioane de ani.
"Unicornul Siberian" face parte din cele 250 de specii de rinoceri cunoscute de cercetători, din care în zilele noastre mai există doar cinci.
Foto: Reprezentarea unui tigru cu dinţi sabie (Smilodon)
Cum a fost făcută descoperirea
Decoperirea a fost făcută cu ajutorul unei metode îmbunătăţite de datare cu Carbon-14.
"Unele mostre pe care le-am studiat erau foarte contaminate, ceea ce a făcut datarea o provocare foarte mare", a precizat Thibaut Devièse, cercetător la Şcoala de Arheologie a Universităţii Oxford.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: BBC
Etichete: mamut , descoperire , disparitie , cercetatori , rinocer , era glaciara
Dată publicare: 28-11-2018 12:44