Cel mai mare muzeu de astronomie din lume, inaugurat în China. Sunt expuși 70 de meteoriți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ansamblul muzeal se întinde pe 60.000 de metri pătraţi, iar arhitectura este cu totul specială.
Vizitatorii pot vedea astrele printr-un telescop uriaș și, cu ajutorul tehnologiei moderne, pot studia în detaliu cei 70 de meteoriți din colecție.
Proiectarea acestui muzeu a început în 2014, dar așteptarea a meritat. Curioșii au nevoie de o zi întreagă pentru a vizita toate obiectivele - un planetariu imens, un observator astronomic şi zone de expoziție cu diverse tematici. Colecții de meteoriți, spre exemplu.
Du Zhimao, directorul muzeului: „Una dintre cele mai importante caracteristici ale acestui meteorit este că are o mulțime de găuri mici, pentru că în interiorul lui au existat bucăţi de silicat la un moment dat, care au căzut de-a lungul anilor şi a luat această formă, caracteristică, de altfel, meteoriţilor.”
O parte dintre meteoriţii expuşi provin de pe Marte, alții de pe Lună, ori sunt bucăţi de rocă ce vin din zone mult mai îndepărtate ale Căii Lactee. Pentru a aduna aceste exponate minunate, specialiştii muzeului au călătorit în toată lumea.
Du Zhimao, directorul muzeului: „Când colectăm meteoriți, avem propriile noastre principii. Ne propunem să arătăm meteoriții găsiți şi în China, așa că am depus eforturi mari pentru a găsi câţiva şi aici. Acești doi meteoriți sunt de fapt aduşi din străinătate, în urmă cu 20 sau 30 de ani. Dar meteoritul Suizhou a căzut în Suizhou, din provincia Hubei, în 1986, iar meteoritul Juancheng a căzut în regiunea Juancheng din provincia Shandong în 1992.”
Şi chiar dacă vizitatorii nu pot atinge bucăţile de rocă spaţială, acestea pot fi studiate în detaliu, pe toate părţile, cu ajutorul tehnologiei.
Întregul proiect a fost gândit în aşa fel încât să iasă din zona muzeeleor clasice. Fără linii sau unghiuri drepte, arhitectura evocă geometria universului şi dinamica din cosmos. Mai exact, mişcările Soarelui sau ale Lunii. Iar deasupra intrării principale este amplasat un ceas solar. Fascicule de lumina se reflectă pe podea și indică nu doar ora, ci și anotimpul în care ne aflăm.