Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce s-ar întampla dacă ziua ar avea 28 de ore. Experiment uluitor al unui american originar din Chișinău

Nathaniel Kleitman, considerat părintele somnologiei și oneirologiei (studiul somnului și a fiziologiei viselor), a realizat un studiu surprinzător de-a lungul vieții sale.

Unul dintre studiile pe care le-a efectuat celebrul cercetător american originar din Basarabia a fost amintit în revistă britanică de știință New Scientist.

Studiul lui Nathaniel Kleitman arată că, la un moment dat, unul dintre marile mistere nerezolvate ale cercetării somnului a fost dacă ritmul somn-veghe de 24 de ore al omului era doar un obicei, schimbabil în orice moment, sau dacă oamenii au un ceas intern, un ceas corporal bine programat.

Astfel, Nathaniel Kleitman, cercetător celebru în domeniul somnului, și-a propus să găsească un loc în care să nu existe nicio diferență între zi și noapte.

A găsit această diferență într-o cameră de piatră de 20 de metri lățime și 8 metri înălțime din peștera Mammoth din Kentucky (SUA), unde el și studentul său Bruce Richardson au decis să încerce o zi de 28 de ore. Aceștia dormeau 9 ore, lucrau 10 ore și aveau 9 ore de timp liber.

Citește și
studiu vaccin alzheimer
A început primul studiu clinic uman pentru un vaccin nazal care poate încetini și chiar preveni boala Alzheimer

Au petrecut 32 de zile în acea peșteră. Richardson s-a adaptat la noul ciclu după doar o săptămână. Kleitman, care era cu 20 de ani mai în vârstă, nu a reușit să se adapteze.

Cine a fost Nathaniel Kleitman

Nathaniel Kleitman (1895-1999) a fost un neurofiziolog și psiholog american, originar din Basarabia, considerat părintele somnologiei și oneirologiei (studiul somnului și a fiziologiei viselor), descoperitor împreună cu Eugene Aserinski al stadiului REM al somnului, potrivit Wikipedia.

Din 1925 până în 1960, Nathaniel Kleitman a lucrat ca cercetător și cadru didactic la catedra de psihologie a Universității din Chicago unde a înființat primul laborator de somn. Începând din anii 20 ai secolului al XX-lea Nathaniel Kleitman s-a consacrat cercetărilor de psihofiziologia somnului, o mare parte din experimente efectuându-le pe sine însuși, pe soția sa Pauline Schweitzer, pe cele două fetițe ale lor, Esther și Hortense, pe prieteni și cunoscuți.

A încetat din viață la vârsta de 104 ani la Los Angeles.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult