Ce s-a întâmplat cu al 2-lea om din lume care a primit o inimă de porc. Corpul său a reacționat după 6 săptămâni
Centrul Medical al Universității din Maryland (SUA), unde a fost efectuată procedura experimentală, a anunțat că inima a început să prezinte semne de respingere în ultimele zile.
"Ultima dorință a domnului Faucette a fost ca noi să valorificăm la maximum ceea ce am învățat din experiența noastră, astfel încât și altora să li se poată garanta șansa de a primi o inimă nouă atunci când un organ uman nu este disponibil. El a spus, apoi, echipei de medici și asistente, care s-a adunat în jurul său, că ne iubește. Ne va lipsi enorm", a declarat Dr. Bartley Griffith, directorul clinic al programului de xenotransplant cardiac de la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland (UMMC), potrivit CNN.
Griffith este unul dintre medicii care a făcut parte din echipa care a realizat operația experimentală.
Faucette, în vârstă de 58 de ani, a fost internat pentru prima dată la UMMC pe 14 septembrie, după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă și a fost supus transplantului experimental șase zile mai târziu.
De ce a acceptat o inimă de porcBoala sa cardiacă și afecțiunile preexistente l-au făcut neeligibil pentru un transplant tradițional de inimă umană.
"Singura mea speranță reală care mi-a mai rămas este să aleg inima de porc, xenotransplantul", a declarat Faucette într-un interviu intern care a avut loc cu reprezentanți ai spitalului, cu câteva zile înainte de operație.
"Nu avem alte așteptări decât speranța de a petrece mai mult timp împreună", a declarat atunci soția sa, Ann Faucette. "Asta ar putea fi la fel de simplu ca și cum am sta pe veranda din față și am bea o cafea împreună".
În săptămânile care au urmat imediat după transplant, medicii săi au raportat că făcea progrese semnificative, inclusiv participarea la terapie fizică.
La o lună după operație, medicii au declarat că, în opinia lor, funcția sa cardiacă este excelentă și au renunțat la toate medicamentele de susținere a funcției sale cardiace.
"Nu am avut nicio dovadă de infecții și nicio dovadă de respingere în acest moment", a declarat Griffith la momentul respectiv.
Tratament experimental cu anticorpi, pentru a accepta inima de porcMedicii l-au tratat pe Faucette cu un tratament experimental cu anticorpi pentru a suprima și mai mult sistemul imunitar și a preveni respingerea.
Cu toate acestea, respingerea organelor este "cea mai importantă provocare în cazul transplanturilor tradiționale care implică și organe umane", a precizat UMMC într-un comunicat.
Într-o declarație referitoare la decesul soțului ei, Ann le-a mulțumit celor implicați în îngrijirea soțului ei la UMMC.
"Larry a început această călătorie cu o minte deschisă și cu încredere totală în Dr. Griffith și în personalul său. El știa că timpul petrecut cu noi era scurt, iar aceasta a fost ultima lui șansă", a spus ea.
Potrivit guvernului SUA, există peste 113.000 de persoane pe lista de transplant de organe, inclusiv peste 3.300 de persoane care au nevoie de o inimă, în SUA.
Grupul Donate Life America spune că 17 persoane mor în fiecare zi în așteptarea unui organ de la un donator.
În ianuarie 2022, Universitatea din Maryland a efectuat, de asemenea, prima astfel de operație experimentală pe David Bennett, în vârstă de 57 de ani, care a murit la două luni după operație.
Deși nu au existat semne de respingere în primele săptămâni după transplant, autopsia a concluzionat că Bennett a murit în cele din urmă de insuficiență cardiacă din cauza unei "serii complexe de factori", inclusiv starea lui Bennett înainte de operație.
Un studiu de caz publicat în Lancet a remarcat, de asemenea, că existau dovezi ale virusului porcin care nu fusese identificat anterior.