CDC: Un virus rar, de origine animală, se poate transmite acum de la om la om
Este vorba despre virisul Chapare, care face parte din aceeași familie de virusuri cu Ebola și provoacă febra hemoragică. Printre simptomele bolii se numără febra, durerile abdominale, vărsăturile, sângerăririle gingivale, erupțiile cutanate.
Potrivit cercetătorilor, în 2019, doi pacienți au transmis virusul către trei cadre medicale din capitala Boliviei, La Paz. Unul dintre pacienți și doi lucrători sanitari au murit.
Până acum, a fost documentat un singur focar, în 2004, în regiunea Chapare, aflată la aproap 600 de km de La Paz.
„Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a declarat Caitlin Cossaboom, un epidemiolog la CDC.
Potrivit cercetătorilor, virusul s-ar fi transmis la om de la șobolani.
În general, virusurile care se transmit prin fluide corporale sunt mai ușor de controlat decât virusurile respiratorii, cum ar fi Sars-CoV-2.
Caitlin Cossaboom a precizat că pacienții au suferit febră, dureri abdominale, vărsături, sângerări gingivale, erupții cutanate și durere în spatele ochilor. Încă nu există un tratament specific pentru febra hemoragică.
Cercetătorii au mai spus că este posibil ca virusul să fi circulattimp de câțiva ani nedetectat, deoarece poate fi ușor confundat cu virusul Dengue, care provoacă simptome similare. Oamenii de știință au spus că trebuie să continue să studieze virusul pentru a înțelege cum se răspândește.
Descoperirile au fost prezentate, luni, la confeirnța anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală.
Virusurie care provoacă febre hemoragice, cum ar fi Ebola, nu se răspândesc la fel de ușor precum cele respiratorii - cum ar fi gripa sau COVID-19, a explicat precizat Colin Carlson, cercetător al Universității Georgetown, pentru Live Sceince.
Acest lucru se datorează faptului că simptomele febrei hemoragice apar de obicei la scurt timp după infectare (spre deosebire de perioadele lungi de incubație ale bolilor respiratorii), iar virusul se transmite în general prin contactul direct cu fluidele corporale ale bolnavilor.