Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât este ora pe Lună? Întrebarea atât banală, dar care nu are acum niciun răspuns. Cine va stabili asta

Cele mai mari două puteri ale lumii – China și SUA – par să fie blocate într-o cursă pentru a decide cât este ora pe Lună. Câștigătorul își va lăsa amprenta în istoria explorării spațiului și va stabili un nou standard pentru viitoarele misiuni lunare.

SUA și partenerii săi spațiali încearcă să stabilească un fus orar special pentru Lună. Între timp, rivalii China și Rusia rămân în afara inițiativei conduse de SUA, lăsând Beijingul să-și urmeze propriul sistem de cronometrare și navigație lunară, scrie South China Morning Post.

Îndemnată de o directivă a Casei Albe, NASA este vârful de lance a creării unui nou standard de timp, Coordonat Lunar Time (LTC), pentru a sprijini explorarea sigură și durabilă, pe măsură ce mai multe națiuni și companii private planifică misiuni pe Lună.

Sistemul de timp propus va fi adoptat de semnatarii Acordului Artemis condus de SUA și este menit să servească drept „standard internațional”, conform unui memorandum al Biroului pentru Politică Știință și Tehnologie a Casei Albe, emis în aprilie.

Fus orar special pentru Lună

„Cunoașterea timpului în regimuri de operare îndepărtate este fundamentală pentru descoperirea științifică, dezvoltarea economică și colaborarea internațională care stau la baza statutului SUA de lider al explorării spațiale”, se arată în memoriu.

Citește și
luna
Cum a ajuns Real Madrid să ajute NASA pentru a trimite oameni pe Lună

Namrata Goswami, cercetător în politica spațială la Universitatea de Stat din Arizona, a declarat că directiva Casei Albe se bazează pe o creștere așteptată a activităților lunare, inclusiv misiuni cu și fără echipaj, care ar necesita un fus orar comun pentru o mai bună coordonare între țările semnatare ale Artemis.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult