Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Atmosfera Pământului, explozie mai mare decât bomba nucleară

Pe 18 decembrie 2018 a avut loc a treia cea mai puternică explozie de meteorit a secolului, de 10 ori mai mare decât bomba nucleară de la Hiroshima, dar aproape nimeni nu a observat, relatează CNN.

Evenimentul care poartă denumirea de ”minge de foc” (fireball), adică un meteorit foarte luminos care poate fi văzut pe o rază mare, a trecut în mare parte neobservat pentru că a explodat într-un loc izolat, spre deosebire de meteoritul din Celeabinsk, care a fost surprins de camerele de supraveghere, telefoane și camerele de bord, potrivit The Guardian.

Explozia, detectată de sateliţii militari ai SUA, a avut loc deasupra Mării Bering, în largul peninsulei Kamceatka, o zonă îndepărtată a Rusiei, potrivit unui raport al NASA.  Deși sună catastrofic, imaginile care au surprins explozia sunt mai degrabă poetice, relatează CNN. PUTEȚI URMĂRI IMAGINILE ÎN GALERIA FOTO A ACESTUI ARTICOL!

NASA a primit informații informații cu privire la explozie de la Forțele Armate americane după ce sateliții militari au detectat o lumină infraroșie provenită de la mingea de foc. Lindley Johnson, un ofițer NASA, a spus pentru BBC, că explozii de mărimea asta sunt așteptate doar de două sau de trei ori pe secol.

Potrivit NASA, această explozie a fost a doua cea mai puternică din ultimii 30 de ani. Acesta a fost al doilea cel mai mare meteorit care a pătruns în atmosfera Pământul de la cel care a căzut în Celeabinsk. În 2013, explozia a generat o undă de şoc care a provocat aproximativ 1.500 de răniţi.

Meteoritul care a căzut în Marea Bering în decembrie a străbătut atmosfera cu o viteză de 32 de kilometri pe secundă.

Asteroidul a explodat la 25, 6 kilometri deasupra Terrei, cu o energie de impact de 173 kilotone, potrivit datelor NASA. Experţii au estimat că explozia a fost de zece ori mai mare decât cea provocată de bomba atomică de la Hiroshima.

Potrivit experţilor, meteoritul a urmat un traseu "nu foarte îndepărtat" de ruta folosită de avioanele comerciale care circulă între America de Nord şi Asia.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult