Americanii au creat un vaccin universal, care va preveni următoarele pandemii
Cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică Globală Gillings a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill (UNC) au dezvoltat un vaccin universal care a protejat șoarecii nu doar împotriva Covid-19, ci și a SARS și a altor coronavirusuri, declanșând un răspuns imunitar împotriva variantelor periculoase, scrie Sci Tech Daily.
Nimeni nu știe ce virus ar putea provoca o nouă pandemie, dar coronavirusurile rămân o amenințare, după ce au cauzat epidemia de SARS din anul 2003 și actuala pandemie de Covid-19.
Pentru a preveni o viitoare pandemie, oamenii de știință de la UNC au conceput vaccinul menit să ofere protecție atât împotriva SARS-CoV-2, cât și a unui grup de coronavirusuri care pot face saltul de la animale la om.
Vaccinul a generat anticorpi pentru mai multe proteine spike
Descoperirile au fost publicate în revista Science de către autorii David Martinez, cercetător postdoctoral la UNC, Hanna H. Gray Fellow de la Institutul Medical Howard Hughes și Ralph Baric, epidemiolog la UNC, ale căror cercetări relevă noi metode de luptă împotriva bolilor infecțioase.
Cercetătorii de la UNC au jucat un rol cheie în dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului. După testarea eficienței primei generații de vaccinuri COVID-19, aceștia au trecut la analiza unui vaccin din a doua generație: unul care vizează sarbecovirusurile, a spus Baric.
Sarbecovirusurile, care fac parte din numeroasa familie a coronavirusurilor, sunt o prioritate pentru virologi după ce două au cauzat boli devastatoare în ultimele două decenii: SARS și COVID-19.
Abordarea echipei a început cu ARNm, care este similar cu cel prezent în vaccinurile Pfizer și Moderna utilizate astăzi. Dar, în loc să includă codul mARN pentru un singur virus, au sudat mARN-ul din mai multe coronavirusuri.
Când a fost administrat șoarecilor, vaccinul hibrid a generat în mod eficient anticorpi neutralizanți împotriva mai multor proteine spike - pe care virusurile le folosesc pentru a se prinde de celulele sănătoase, inclusiv unul asociat cu B.1.351, cunoscut sub numele de varianta sud-africană.
”Putem preveni un SARS-CoV-3”
Vaccinul are potențialul de a preveni focarele atunci cand este detectată o nouă variantă, a spus Baric.
Lucrarea include date de la șoareci infectați cu SARS-CoV și coronavirusuri conexe, în cazul cărora vaccinul a prevenit infecția și leziunile pulmonare. Testele suplimentare ar putea duce la studii clinice la om anul viitor.
”Descoperirile noastre par strălucitoare pentru viitor, deoarece sugerează că putem proiecta mai multe vaccinuri universale pentru coronavirusuri, pentru a ne proteja în mod proactiv împotriva virușilor despre care știm că sunt expuși riscului de apariție la oameni”, a spus Martinez.
„Cu această strategie, poate putem preveni un SARS-CoV-3”, a precizat cercetătorul.