Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un penalty dictat de arbitru la un meci de fotbal din Guinea a dus la moartea a circa 60 de suporteri

Un penalty acordat de arbitrul unui meci de fotbal din Guinea a provocat violențe care s-au soldat cu moartea a circa 60 de suporteri.  

Cel puțin 56 de persoane au fost ucise într-un meci de fotbal în al doilea oraș ca mărime din Guineea, Nzérékoré, a transmis luni guvernul, citat de BBC.

Unele rapoarte indică faptul că evenimentele s-au declanșat în urma unei decizii a arbitrului, care a eliminat doi jucători din echipa oaspete, Labé, și a acordat o lovitură de pedeapsă controversată.

Se declanșează o anchetă pentru găsirea celor responsabili, a declarat premierul Oury Bah, care a calificat evenimentele drept „tragice” și a transmis condoleanțe celor îndoliați.

Un medic, care nu a vrut să fie numit, a declarat agenției de presă AFP că sunt „corpuri aliniate cât de departe vede cu ochii în spital”.

Citește și
jihadisti siria
Jihadiştii şi rebelii au cucerit cea mai mare parte din orașul sirian Alep. Ofensivă fulgerătoare, soldată cu sute morți

"Alții stau întinși pe podea pe holuri. Morga este plină", ​​a adăugat el.

Presa locală a spus că poliția a folosit gaze lacrimogene după ce suporterii echipei vizitatoare, Labé, au aruncat cu pietre înspre teren, înfuriați de decizia arbitrului.

"Totul a început cu o decizie contestată a arbitrului. Apoi fanii au invadat terenul", a declarat un martor pentru AFP.

Numeroase cadavre pe străzi, unele ale unor copii

Imaginile de pe rețelele de socializare verificate de BBC arată scene haotice în afara stadionului, cu mulțimi mari care încearcă să se cațere pe ziduri și numeroase cadavre întinse pe pământ. Unii dintre cei care zac par a fi copii.

Paul Sakouvogi, un jurnalist local din Nzérékoré, a declarat pentru BBC că accesul la internet în regiune a fost restricționat și că poliția păzește intrarea în spitalul unde erau tratați răniții.

"Am observat șase mașini de poliție poziționate în fața celor trei intrări în spital. Au permis doar personalului medical să intre în spital, în timp ce celorlalți li s-a cerut să se întoarcă de unde au venit".

Premierul Bah a adus un omagiu zecilor de oameni uciși și a promis sprijin medical și psihologic deplin tuturor celor răniți. Organismul de fotbal din Guineea, Feguifoot, a numit tragedia ca un moment de „durere intensă” și a spus că fotbalul este menit să „unească inimile și să aducă mințile mai aproape”, nu să provoace „tragedie și durere”.

„Fie ca sufletele celor plecați să se odihnească în pace veșnică”, a transmis Confederația Africană de Fotbal (CAF), într-o declarație a președintelui său, Patrice Motsepe.

Guineea este una dintre numeroasele țări – printre care Etiopia, Gambia, Ciad, Sierra Leone - cărora le este interzis în prezent să organizeze meciuri internaționale de fotbal, deoarece CAF susține că locațiile lor nu îndeplinesc standardele internaționale.

Asta a însemnat că, atunci când Guineea a participat la recentele calificări ale Cupei Africii, toate meciurile de acasă au trebuit să aibă loc în Coasta de Fildeș vecină.

Meciul, jucat în onoarea președintelui țării

Mii de spectatori erau prezenți la meciul dintre Nzérékoré și Labé, a informat site-ul de știri local MediaGuinée. Meciul de duminică a făcut parte dintr-un turneu în onoarea președintelui Mamady Doumbouya, care a preluat puterea într-o lovitură de stat în septembrie 2021.

Opoziţia spune că meciurile fac parte dintr-o campanie mai amplă de a obţine sprijin pentru liderul juntei înaintea unei posibile candidaturi la preşedinţie.

Luni, grupul de opoziție Alianța Națională pentru Schimbare și Democrație a acuzat și autoritățile că au „responsabilități semnificative pentru aceste evenimente grave”. Guvernul nu a răspuns la acest lucru.

În ultimele luni, a existat un control sporit asupra figurilor puternice din fotbalul din Guineea. În iulie, Aboubacar Sampil, care este președintele organismului de fotbal al țării, Feguifoot, a devenit subiectul unei anchete privind corupția și violența în fotbal.

Un coleg l-a acuzat pe Sampil, care conduce și consiliul de administrație al echipei locale ASK, că facilitează violența și încearcă să influențeze arbitrii după un meci pe care ASK l-a pierdut cu 1-0 în fața Milo FC.

Echipa din urmă a fost nevoită să abandoneze meciul și a avut probleme în a părăsi terenul în siguranță, conform documentelor depuse organului de etică al lui Feguifoot.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult