Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tensiunile dintre SUA și China afectează și sportul. Pompeo vrea boicotarea JO de iarnă de la Beijing

Fostul secretar american de stat Mike Pompeo s-a alăturat, vineri, aleşilor din Partidul Republican, care cer boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă la Beijing, din 2022, pentru a pedepsi poporul chinez în numele drepturilor omului.

"JO nu trebuie să aibă loc acolo. Nu putem autoriza sportivii noştri să meargă la Beijing şi să recompensăm Partidul Comunist chinez în timp ce acesta face lucruri nefaste în întreaga lume. Jocurile Olimpice sunt o expresie a libertăţii şi talentului sportiv. Organizarea lor la Beijing este total nepotrivită", a declarat Pompeo la un interviu acordat jurnalistului Hugh Hewitt, relatează Agerpres.

Pompeo a mai spus că a lucrat "în ultimele luni pentru a găsi cea mai bună abordare şi pentru a pedepsi la maxim Partidul Comunist chinez".

Fostul secretar de stat s-a aflat în fruntea confruntării cu China, într-un stil asemănător războiului rece, care a caracterizat ultimele luni ale administraţiei Trump. Cu toate acestea, Mike Pompeo nu s-a exprimat în favoarea boicotării Jocurilor Olimpice din 2022 în perioada în care s-a aflat la conducerea Departamentului de Stat.

Solicitări vehemente de boicotare

 

Citește și
Wuhan
Pompeo acuză China că ascunde adevărul despre COVID-19. Ar fi ştiut de boală încă din toamna 2019

Solicitările de boicotare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 adresate preşedintelui Biden de republicani, în special în Congres, s-au înmulţit în ultima perioadă. Susţinătorii boicotului invocă nerespectarea drepturilor omului de către autorităţile chineze, în special în privinţa modului în care este tratată minoritatea uigurilor musulmani.

Jocurile Olimpice de iarnă urmează să se deschidă pe 4 februarie 2022, la doar şase luni de la Jocurile Olimpice de vară de la Tokio, amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

Organizaţiile pentru drepturile omului acuză China că a internat forţat în lagăre de muncă din regiunea autonomă Xinjiang până la un milion de uiguri.

China neagă aceste acuzaţii şi cifrele avansate, susţinând că uigurii musulmani sunt duşi în centre de formare profesională destinate să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă pentru a-i ţine departe de tentaţia extremismului religios.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult