Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rugby subacvatic, sportul care are tot mai mulți fani. "E ca și când ai zbura în timp ce ai juca handbal"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rugby-ul are mulţi fani în toată lumea şi este un sport care nu mai are nevoie de prezentare. Se pare, totuşi, că pentru unii s-a dovedit a fi cam plictisitor, aşa că au inventat rugby-ul subacvatic.

E un sport la fel de intens ca cel clasic, dar se desfăşoară într-o piscină, la câţiva metri adâncime.

Pare o întâlnire între prieteni, veniţi să înoate împreună câteva lungimi de bazin. Lucrurile sunt, însă, mai serioase: e vorba despre un antrenament al echipei de rugby subacvatic din orăşelul Weiterstadt, de lângă Frankfurt. Sună de necrezut, însă e vorba despre un sport real, cu o istorie de câteva zeci de ani. Aici, orice antrenament începe cu strigătul de luptă al echipei. Sportiv: ”E ca și când ai zbura în timp ce ai juca handbal, cu asta seamănă. Există pericolul să vină cineva de deasupra, sau de dedesubt. Trebuie să fii mereu alert. Trebuie să fii concentrat, trebuie să uiți de orice altceva. Așa că toate problemele nu-și au locul aici”.

Rugby-ul subacvatic s-a născut din plictiseală, într-un club de scufundări din Germania, la sfârşitul anilor '60. Practicanţii lui se laudă că e singurul sport tridimensional din lume. Şi, chiar dacă pare imposibil în apă, are un lucru important în comun cu rugby-ul clasic. Tom, jucător de rugby subacvatic: ”Cine are mingea poate fi 'placat' și 'bumbăcit' un pic. Așa că trebuie să-ți placă un pic încăierările ca să joci așa ceva”.

Regulile de bază în rugby-ul subacvatic

Dar aceste aşa-zise încăierări au regulile lor. Muşcăturile şi loviturile nu sunt permise. Jucătorii trebuie să introducă o minge într-un coş aflat pe fundul piscinei. Iar timpul de joc e împărţit în două reprize de 15 minute. Fiecare echipă are câte șase jucători, dar jumătate dintre ei sunt mereu la suprafaţă. Sportiv: ”Sunt doi portari, doi apărători și doi atacanți. În timp ce unul dintre portari e jos, sub apă, al doilea își recapătă respirația la suprafață. Apoi al doilea se scufundă, primul iese la suprafață ca să ia aer și tot așa, e un ritm fix. Și apărătorii, și atacanții fac la fel”.

Citește și
razboi
Germania spune că nu va livra avioane de luptă Kievului. Contraofensiva ucrainenilor pare să fie tot mai aproape

Echipamentul e cel obişnuit pentru scufundări. Iar într-o echipă au loc şi bărbaţi, şi femei. Dar e nevoie de câteva sesiuni de antrenament ca să te obişnuieşti cu... stilul de joc, dar şi cu faptul că trebuie să-ţi ţii respiraţia şi să lupţi pentru o minge la 5 metri adâncime, într-o piscină.

Sportiv: ”Ajungi mereu la limită. Ești mereu epuizat, chiar și în timpul unor jocuri de campionat, unde schimbările se fac mult mai repede. Ieși la suprafață cu ultima fărâmă de putere și colegul tău îți ia locul. Trebuie să dai totul în acele două minute pe care le petreci sub apă”.

Efortul dă întotdeauna rezultate: unii dintre jucătorii acestei echipe au fost convocaţi şi la lotul naţional de rugby subacvatic şi participă deseori la competiţii internaţionale. Momentan, se antrenează pentru campionatul german, care începe la jumătatea lunii mai.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult