Inundațiile devastatoare din Germania ar putea afecta desfășurarea EURO 2024. Care este situația
Două persoane au murit, altele sunt date dispărute şi mii de oameni au fost nevoiţi să îşi evacueze locuinţele în sudul Germaniei, după ce ploile torenţiale au provocat inundaţii pe scară largă, generând temeri că inclusiv campionatul de fotbal Euro 2024, pe care Germania urmează să îl găzduiască peste două săptămâni, ar putea fi afectat din cauza inundaţiilor, relatează The Guardian.
Meciurile de la EURO 2024 vor fi transmise în exclusivitate de PRO TV, PRO Arena și VOYO.
Un pompier în vârstă de 22 de ani a murit după ce barca pneumatică în care se afla echipa sa de salvare s-a răsturnat pe râu, în apropiere de Pfaffenbach an der Ilm, la 50 de km de Munchen. De asemenea, cadavrul unei femei care fusese dată dispărută sâmbătă a fost găsit de către salvatori în pivniţa casei sale din Bavaria Superioară.
Reţeaua feroviară naţională, Deutsche Bahn, a recomandat oamenilor să evite călătoriile pentru propria siguranţă şi pentru a elibera rutele pentru echipele de salvare. Există, de asemenea, temeri că Euro 2024, campionatul european de fotbal pe care Germania urmează să îl găzduiască peste două săptămâni, ar putea fi afectat de inundaţii.
Deşi niciun meci nu va avea loc în zonele inundate, drumurile avariate şi întreruperea legăturilor feroviare în jurul Munchenului, Nürnbergului şi Stuttgart ar putea afecta transportul pentru sute de mii de fani ai fotbalului care se deplasează spre destinaţiile din întreaga ţară.
Există temeri că s-ar putea repeta inundațiile record din 2013 și 2022Luni, un baraj de pe râul Paar, un afluent al Dunării, s-a rupt în trei locuri, ceea ce a determinat autorităţile să ordone oamenilor să se mute la etajele superioare ale locuinţelor lor pentru a aştepta salvarea cu barca şi elicopterul.
Oraşul istoric Regensburg de pe Dunăre, cu o populaţie de 150.000 de locuitori, a anunţat stare de urgenţă, deoarece apele au atins un punct critic, pe fondul temerilor că s-ar putea repeta inundaţiile record din 2013 şi 2002.
Armata germană şi organizaţia naţională de ajutorare, THW, se află în zonă pentru a ajuta la salvarea oamenilor şi la înlăturarea obstacolelor periculoase.
Cancelarul Olaf Scholz a călătorit luni în Bavaria Superioară împreună cu ministrul de interne, Nancy Faeser, şi a vizitat zonele afectate de inundaţii alături de liderul Bavariei, Markus Söder, oprindu-se la Markt Reichertshofen, unde au fost fotografiaţi inspectând ziduri de apărare din saci de nisip.
Scholz şi-a exprimat recunoştinţa faţă de miile de salvatori, spunând că aceştia "au încercat să prevină ce era mai rău şi să salveze vieţi". El a promis sprijin din partea guvernului central pentru a ajuta zonele inundate.
Reprezentanţii fermierilor au avertizat că apele inundaţiilor ar putea avea un impact devastator asupra recoltei din acest an.
Ecologiştii au cerut o mai mare disponibilitate din partea politicienilor şi a populaţiei în general pentru a recunoaşte legătura dintre ploile abundente, inundaţii şi schimbările climatice.
Faeser, ministrul de interne, a declarat că impresia sa este că mecanismele de salvare s-au îmbunătăţit de la inundaţiile devastatoare din regiunea Ahrtal din Renania Palatinat de acum trei ani, când 135 de persoane şi-au pierdut viaţa şi aproximativ 17.000 de persoane au rămas fără adăpost. "Cred că acum funcţionăm mult mai bine în ceea ce priveşte coordonarea şi cooperarea noastră", a spus ea.
Unii lideri politici cer introducerea unei prime de asigurare împotriva inundaţiilor bazate pe solidaritate pentru toate gospodăriile din Germania, indiferent dacă se află sau nu în zone cu risc ridicat de inundaţii.
Sursa: News.ro
Etichete: germania , inundatii , catastrofe naturale
Dată publicare: 03-06-2024 19:38