Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care o atletă ar putea fi obligată să urmeze un tratament pentru a participa la competiții

Recursul campioanei sud-africane Caster Semenya împotriva Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), privind participarea în competiţii a sportivelor cu niveluri ridicate de testosteron a fost respins.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a validat, miercuri, noul regulament al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), care obligă atletele hiperandrogene, cum este cazul sud-africancei Caster Semenya, dublă campioană olimpică, să urmeze un tratament medicamentos pentru scăderea concentraţiei de testosteron, informează AFP.

TAS emite, totodată, "serioase preocupări în legătură cu viitoarea aplicare practică a acestui regulament, dar respinge recursul înaintat de Semenya împotriva măsurilor IAAF care obligă sportivele 'hiperandrogene' să-şi scadă, cu medicaţie, concentraţia de testosteron pentru a putea participa la competiţiile internaţionale în probele de la 400 m la o milă (1.609 m)", se arată în comunicatul TAS.

Semenya, dublă campioană olimpică la 800 m, a atacat la TAS noul set de regulamente ale IAAF, care impune medicamentaţie pentru scăderea nivelului de testosteron în cazul sportivelor hiperandrogene, cu niveluri excesive de hormoni sexuali masculini, ca o condiţie pentru a concura în competiţii.

Citește și
Abdullah Hayayei
Un atlet paralimpic din Emiratele Arabe Unite a murit la un antrenament, dupa ce o structura metalica i-a cazut in cap

TAS urma să-şi anunţe iniţial decizia pe 26 martie, cu şase luni înainte de Mondialele de la atletism de la Doha, dar a amânat decizia cu o lună pentru ca ambele părţi să poată prezenta noi documente.

De ce au fost introduse noi reguli

IAAF consideră că sportivele cu nivel natural foarte ridicat de testosteron au un avantaj incorect faţă de celelalte sportive, doar în cursele între 400 şi o milă. Conform noilor regulamente ale IAAF, atletele trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron din sânge sub limita de 5 nmol/L pentru o perioadă continuă de şase luni înainte de a concura. Aceste sportive trebuie să se menţină continuu sub acel nivel limită.

Conform IAAF, sportivele cu un nivel de testosteron de peste 5 nmol/L pot beneficia de o masă musculară mai mare cu 4,4%, un spor de forţă de 12-26% şi o creştere de 7,8% a hemoglobinei.

Reacția dublei - campioane

"Uneori, cea mai bună reacție este să nu reacționezi deloc", a declarat campioana.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult