Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Costuri uriașe și infrastructură zero. Cât de greu le e copiilor să reușească în tenis

Your browser doesn't support HTML5 video.

Simona Halep a inspirat zeci de mii de copii care vor să-i calce pe urme și să facă performanță. Dar experții în tenis spun că este o minune că România, fără niciun teren oficial pe iarbă, a dat o campioană la Wimbledon.

Minunile sunt rare și reprezintă eforturi individuale făcute de jucători. Copiii talentați, dar fără bani, nu au unde să se antreneze și nu pot excela în acest sport, care peste tot în lume, dintotdeauna, a fost un sport scump.

Simona Halep a şocat audienţa internaţională povestind că prima dată s-a antrenat pe un teren de iarbă într-un turneu oficial, când era la junioare, chiar la Wimbeldon.

România nu are un teren oficial pe iarbă

 

Nu este singura problemă, spune preşedintele Bucharest Open, Dumitru Hărădău. Se plânge, de pildă, că instituţiile internaţionale de tenis au fost indulgente ca să poată organiza turneul, iar creşterea unei generaţii de jucători rămâne exclusiv pe umerii părinţilor.

Dumitru Hărădău, director Bucharest Open: "Dacă nu ai toalete, dacă nu ai teren central. Aici îţi trebuie cel puţin 7 mii de locuri ca să-ţi primeşti licenţa. Totdeauna se închid ochii pentru că performanţele din România sunt incredibile. Infrastructura zero. Nu există niciunul unde te duci şi joacă copilul gratis".

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis o decorează pe Simona Halep cu Ordinul Național ”Steaua României”

Directorul Bucharest Open dă un exemplu: bugetul Federaţiei Franceze de tenis este de 300 milioane de euro pe an, iar al României de 1 milion. Fără ajutor de la stat, părinţii care nu au bani, nici măcar nu încearcă să le ofere posibilitatea copiilor să testeze acest sport.

Cu toate acestea, încurajaţi de rezultatele Simonei Halep, zeci de mii de copii vor să joace tenis. Dovada că şi vânzările de echipament sportiv pentru cei mici au crescut.

Andra Mugioiu, manager departament sporturi cu racheta magazin: "Remarcăm creşterea către juniori, copiii simt foarte mult nevoia de a avea un exemplu şi probabil performanţele Simonei."

Din fericire, la început, tenisul nu presupune cheltuieli prea mari.

Un echipament complet pentru tenis nu este neapărat foarte scump. Un copil are nevoie în primul rând de o rachetă foarte uşoară. Aceasta costă 50 de lei. De nişte mingi, un set costa 12 lei. Pantofii sport speciali pentru tenis costa 50 de lei, iar un tricou şi nişte pantaloni pentru tenis ajung să coste 50 de lei împreună.

Desigur, la final, îşi poate cumpăra şi o şapcă pentru zilele însorite. Tot coşul costă în total 170 de lei.

O şedinţă pentru copii de la 5 la 8 ani costa 40-50 de lei. Cheltuielile încep când copilul vrea să facă performanţă.

Ajuns la juniori, un tânăr jucător de tenis poate să dea pentru deplasări, antrenori şi antrenamente peste 200 de mii de euro pe an, spun specialiştii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult