Cum ar fi ajuns substanța interzisă în corpul Simonei Halep. Un judecător TAS de la Lausanne spune ce urmează
Conform datelor obținute de agenția franceză de toxicologie și farmacologie angajată de Simona Halep, în suplimentele nutritive utilizate de sportiva româncă au fost identificate surse accidentale de compuși care depășesc criterile de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele produselor vitaminizante și minerale administrate de sportiva din România, conform Pro Sport.
Despre acest lucru a vorbit Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, pentru sursa citată.
“Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustat-ul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe Internet”, a declarat Jura.
El a precizat că urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.
“Procedural, urmează mai multe etape: O audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă, așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu. Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia acum sportiva își poate demonstra nevinovăția. O ultimă etapă, s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions”, a continuat judecătorul.
Întrebat cum ar putea românca să își dovedească nevinovăția, Jura a punctat că: “Prezentând probe solide, ar putea arăta că suplimentul alimentar se produce pe exact aceeași linie de producție pe care se produce și medicamentul care are substanța activă Roxadustat, și astfel s-a produs contaminarea.”