Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zonele cu avarii la sistemul de termoficare din București. Cum afli dacă vei fi afectat în curând, folosind aplicația mobilă

Cu o infrastructură de termoficare aproape neatinsă din momentul instalării ei, majoritar în anii '70-'80, Bucureștiul are mari probleme în distribuția agentului termic și a apei calde către populație. 

Află mai multe despre problemele termoficării din Capitală, dar și cum funcționează aplicația Termoalert și cum puteți ști dacă veți rămâne fără apă caldă și căldură în următoarele perioade.

De ce sunt probleme atât de mari la energia termică din București

Problema termoficării este una extrem de serioasă în București, mai ales că sute de blocuri rămân constant fără apă caldă și căldură din cauza avariilor apărute la conductele extrem de vechi. Pentru a se încălzi, oamenii sunt nevoiți să apeleze la diverse surse de căldură, cum ar fi aeroterme, calorifere electrice, etc., crescând astfel factura și la electricitate.

Sistemul de încălzire centralizată din București, care funcționează de peste 50 de ani, este într-o stare deplorabilă. Au fost făcute reparații ineficiente de-a lungul timpului. În multe zone, conductele vechi de peste 50 de ani care transportă căldură și apă caldă nu au fost niciodată înlocuite, ceea ce complică și mai mult situația. Este vorba despre conducte instalate în anii '70, care nu au fost nici măcar atinse de atunci.

La mijlocul lunii decembrie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit despre cetățenii bucureșteni care suferă în frig. El a promis din nou că situația se va îmbunătăți și a menționat că avariile recente au apărut din cauza scăderii accentuate a temperaturilor din ultimele zile și că sistemul trebuie calibrat.

„Cred că lucrurile se vor îmbunătăți. Astfel de fenomene sunt inevitabile. A existat o scădere bruscă a temperaturii acum șase, șapte sau opt zile, iar până când sistemul a fost ajustat, a apărut această serie de avarii. Sunt optimist că se va îmbunătăți situația. Anul trecut, în februarie, în luna cea mai friguroasă, situația a fost chiar foarte bună în București”, a declarat primarul Nicușor Dan.

Nicușor Dan a subliniat că proiectele de reabilitare vizează zonele cu cele mai multe probleme, însă există și riscul avarierii altor tronsoane. El a estimat că până la sfârșitul acestui an vor fi reabilitați aproximativ 45-50 de kilometri de rețea de termoficare.

„Avariile sunt inevitabile, dar tot ceea ce putem face este să le reducem la număr și să intervenim în timp util. Problemele sunt concentrate în rețeaua principală, de la CET-uri până la punctele termice. În prezent, avem o rețea de 1.000 de kilometri, iar din acești 1.000 de kilometri, aproximativ 150 de kilometri au fost construiți în ultimii 10 ani, 50 de kilometri au o vechime de peste 20 de ani, 50 de kilometri au o vechime de peste 30 de ani, iar restul reprezintă un dezastru”, a afirmat primarul general.

Energia termică din București este produsă de Electrocentrale București (ELCEN), o companie de stat fondată în 2002. ELCEN deține patru termocentrale numite și CET-uri, care funcționează în cogenerare. Acestea utilizează gaz natural ca materie primă pentru a produce energie electrică și căldură.

Capacitatea termică instalată a celor patru CET-uri este de aproximativ 378 MW, iar cea electrică este de 636 MW. Deși sistemul de termoficare este asociat cu furnizarea căldurii, acesta poate produce aproximativ 10% din energia electrică produsă în România. Cele patru CET-uri deținute de ELCEN sunt CET Grozăvești, CET Sud, CET Vest și CET Progresul. CET-urile vechi precum CET Pipera și CET Titan au fost închise în 2009, respectiv 2014, din cauza condițiilor deteriorate și lipsei de investiții în întreținere. În trecut, alte două CET-uri furnizau o mică parte din energia termică, dar acestea și-au întrerupt activitatea în 2022 din cauza costurilor ridicate de producție cauzate de creșterea prețului gazelor naturale.

Mai multe zone afectate de avarii la sistemul de termoficare din București

Iată cum sunt afectate zonele din București, în funcție de problemele care apar la CET-uri:

Dacă sunt probleme la CET Grozăvești, sunt afectate următoarele cartiere:

• Magistrala Grivița: Gara de Nord, Grivița, N. Titulescu, Plevnei, Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Circului, Dinamo, Pipera, Aviației, Galvani Tei, Perla, Dorobanți;

• Magistrala Rahova: Rahova, Mărgeanului, Centrul Civic, Panduri, Palatul Parlamentului până la P5A.

Dacă sunt probleme la CET Sud, sunt afectate următoarele cartiere:

Magistrala I: Șulea-Placare, zona industrială Anticorozivul, Bd. Nicolae Grigorescu, Bd. Liviu Rebreanu, Tomis, Iancului, Baicului Fântânica, Socului, Colentina, Delfinului, Policlinica Titan, Muncii, Vatra Luminoasă, Pantelimon, D-na Ghica, Fundeni, Lacul Tei, Institutul de Construcţii, 17-18 Petricani, Cosmos, Vergului, Pantelimon, Balta Albă, Granitul, zona Faur;

Magistrala II: Fizicienilor, Dristor, Tomis, Mihai Bravu, Matei Voievod, şulea Nord, Căţelu, C. Brâncuşi, Vaselor, Avrig, Aversa, Mecanică Fină, Bucur Obor, Teiul Doamnei, Ramuri Tei, Ştefan cel Mare, Policlinica Dr. Grozovici;

Magistrala III: Berceni Olteniţa, Olteniţa Nord, Mărăşeşti, Unirea, Theodor Speranţia, Călăraşi, Labirint, Foişor, serele Leoser.

Dacă sunt probleme la CET Vest, sunt afectate următoarele cartiere:

• Magistrala I: Drumul Taberei, Giuleşti, Crângaşi;

• Magistrala II: Militari, Politehnica până la CS6 Leu, Valea Cascadelor.

Dacă sunt probleme la CET Progresu, sunt afectate următoarele cartiere:

• Magistrala Ferentari: Ferentari, Vulcan, Parcul Tineretului, Rahova, Sălaj, Amurgului, Crizantemelor;

• Magistrala Berceni: Niţu Vasile, Brâncoveanu, zonele I, II, IV şi V Berceni, Olteniţa Placare, Giurgiu Farado, platforma IMGB.

Cum funcționează aplicația Termoalert

Termoenergetica, compania care se ocupă de sistemul de termoficare din București, a lansat în anul 2021 o aplicație numită Termoalert care informează cetățenii cu privire la starea sistemului de încălzire în timp real. Această aplicație a fost creată pentru a oferi informații relevante direct pe telefonul mobil cu privire la modul în care funcționează sistemul și să emită notificări atunci când există o avarie sau o întrerupere în furnizarea agentului termic către consumatori.

Situația infrastructurii de termoficare poate fi verificată, în timp real, și pe site-ul companiei

Termoalert este disponibilă pentru telefoanele care rulează sistemul de operare Android sau iOS și poate fi descărcată gratuit din APP Store sau Magazinul Play. Fiecare cetățean are opțiunea de a introduce numele străzii pe care locuiește în aplicație, iar în acest fel va fi informat imediat și în timp real cu privire la orice avarie care ar putea să apară în zona în care locuiește. De asemenea, aplicația va oferi informații despre motivul temporar în care serviciul a fost întrerupt, cum decurg lucrările de remediere și când se estimează că va fi reluată furnizarea serviciului.

Pe lângă aceste informații, fiecare cetățean va putea accesa în mod continuu parametrii de funcționare ai serviciului de termoficare și va putea consulta toate alertele din București sau doar din zonele care îl interesează în timp real. În plus, vor fi afișate și termenele estimate pentru remedierea avariilor. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult