Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Marțea faptelor bune”, celebrată în mai multe orașe din România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lumea întreagă a sărbătorit "Marțea faptelor bune" sau „Giving Tuesday". Este ziua dăruirii, a generozităţii, când ne gândim la cei de lângă noi, care au nevoie de sprijin.

Aşadar, mulţi au făcut donaţii, au organizat târguri caritabile ori pur şi simplu au spus cuiva o vorbă bună.

Voluntar: "Când fac bine, mă simt eu, simt că primesc o energie care mă lasă să mă bucur şi să simt că sunt om. Dacă ne luăm măcar o zi pe an să învăţăm cum să fim mai buni şi să dăm mai departe din ceea ce avem cred că cu toţii vom putea să creăm o lume mai bună.”

„Cred ca cel mai important este să oferi timpul tău. Atât cât poţi tu.”

Chiar asta au făcut câţiva voluntari care au stat marți alături de femei cu boli grave. Împreună, au confecţionat ornamente de Crăciun.

Citește și
Johnny Bobbitt Jr
Gestul unui om al străzii a păcălit o lume întreagă. Cum a reușit să strângă 400.000 de dolari

Virginia Zăvor: „Cu toţi cei care se ocupă de noi m-am obişnuit şi mă simt bine. Şi din cauza asta am început să ignor boala. Timpul lor pe care îl petrec cu noi înseamnă pentru noi viaţa. Şi e un timp frumos!”

Vasi Rădulescu, voluntar: „În fuga asta a noastră, nu ne dăm seama că, în acelaşi timp cu povestea noastră, se desfăşoară alte poveşti ale unor oameni care au trecut prin suferinţe uriaşe şi care văd cu totul altfel timpul.”

Generozitatea îmbracă multe forme. Unii au donat sânge, alţii s-au trezit cu noaptea în cap pentru o cursă caritabilă, la care au strâns 100 de jocuri şi jucării pentru copii suferinzi. Câţiva tineri au făcut dulciuri pentru bătrânii de la un azil din Bucureşti.

Este al doilea an în care România sărbătoreşte prin fapte bune Giving Tuesday. Este o mişcare globală care a început în 2012, în New York, ca o răscumpărare după Black Friday. Laszlo Bodor: „După ce ne-am luat pentru noi tot ce ne-am dorit şi tot ce ne-am permis, ei au iniţiat această zi în care să ne gândim la toţi cei care au nevoie de ajutor şi să facem un gest de generozitate, la orice nivel. De la a oferi o cafea sau un ceai fierbinte unei persoane care poate stă pe stradă, la a face o donaţie, a oferi haine sau a face voluntariat.”

La Alba Iulia s-au implicat şi autorităţile şi au organizat mai multe evenimente caritabile. De exemplu, copiii de la o grădiniţă au făcut prăjituri pe care le-au vândut pentru o cauză nobilă.

Iulia Hirean: „Am creat cu copiii prăjiturele. Prăjiturile s-au dat foarte bine şi am cerut o mică donaţie pentru Sebi şi Robert, doi copilaşi bolnavi de leucemie.”

Sebastian Baesan, expert local Primăria Alba Iulia: „Giving Tusday a devenit o provocare de a mobIliza oamenii de a se implica în comunitate. Gesturile încep de a lăsa mesaje simple motivaţionale pe parbriz, până la a face strângere de fonduri pentru un caz social, a merge la vârstnici în casă."

Mişcarea Giving Tuesday a fost adoptată deja de peste 100 de state.

„Nu ar trebui să se întâmple doar o dată pe an, dar e un început. Trebuie să ne antrenăm acest muşchi al faptelor bune!”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult