Zeci de mame s-au adunat într-un parc din Botoșani pentru a încuraja alăptatul în public
Your browser doesn't support HTML5 video.
Astfel, în săptămâna mondială a alăptării la san, peste 50 de mămici s-au adunat joi în parc pentru a demonstra că îşi pot hrăni bebeluşii sănătos. Potrivit statisticilor, doar 29% din mame îşi hrănesc pruncii prin alăptare la sân în primele şase luni de viaţă.
Campania a fost ideea medicilor Maternităţii din Botoşani, iar cele mai curajoase mămici li s-au alăturat imediat. Astfel, mai mulţi bebeluşi a fost alăptaţi la sân în parcul din oraş, chiar şi sub privirile trecătorilor.
De pildă, Adina spune că a depăşit ruşinea de a-şi hrăni copilul în public după ce a fost încurajată de rude şi prieteni.
Adina Iacob: ”Susţin cu tărie alăptatul în public. Cu susţinerea familiei, am depășit emoţiile. Trebuie să ne educăm singuri în legătură cu alăptatul.”
Alexandra: ”Are un an şi 11 luni şi încă îl alăptez şi o să continuăm cât o să rezist. Personal nu m-am confruntat cu probleme şi nici nu m-am ferit de alăptatul în public.”
”E o necesitate. Nu are de ce să îi fie ruşine. Copilul e lângă ea şi trebuie să îl alăpteze. Poate să fie şi în public. Pune o batistă peste piept şi alaptează”, consideră un trecător.
Medicii neonatologi atrag atenţia că statisticile făcute în ultimii ani plasează ţara noastră pe ultimul loc la capitolul alăptării naturale.
Carmen Zaboloteanu, medic şef Neonatologie: ”În 2011 aveam cea mai mică rată a alăptării în UE, de 12,6%, în condiţiile în care suntem pe primul loc la mortalitatea infantilă.”
Gabriela Venedict, co-organizatoare: ”Asta vrem să avem în vedere: faptul că alăptarea este ceva normal, este un proces absolut natural şi nu trebuie privit cu alţi ochi decât exact cum trebuie, natural.”
Astfel de acţiuni vor continua şi în zilele următoare, în speranţa că multe femei vor fi încurajate ca după naştere să se străduiască să-şi alăpteze pruncii la sân.