Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Consumam ca să scap de depresie”. 15% dintre minorii României suferă de depresie, anxietate sau chiar tendințe suicidare

Your browser doesn't support HTML5 video.

România se confruntă cu o epidemie emoțională, spun psihologii și medicii psihiatri. Cabinetele de terapie sunt pline de pacienți care se luptă cu tulburări psihice.  

Însă, dacă au nevoie de un psihiatru, îl găsesc foarte greu, pentru că avem un singur medic specialist în acest domeniu la 10.000 de locuitori și puține centre de sănătate mintală, atrage atenția Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie.

Depresia, anxietatea cronică, asociate cu tulburări de somn și de alimentație, dar și tot felul de dependențe, provocate în general de stres, sunt frecvent diagnosticate în cabinetele psihologilor.

Mihai este un fost model internațional. Ne spune că din cauza depresiei a ajuns să consume substanțe interzise.

Mihai: „Prin depresie am trecut foarte mulți ani în timp ce consumam. Consumam ca să scap de depresie, pentru că viața ajunsese într-un punct atât de nasol și deprimant, pentru că nu aveam cu adevărat prieteni”.

Citește și
stephan pelger
Ce spun vecinii lui Stephan Pelger despre viața designerului. Cunoscutul creator de modă s-a spânzurat în atelierul său

De la începutul acestui an, o singură de platformă de sprijin pshilogic a primit peste o mie de apeluri de la oameni care au cerut ajutor. Cei mai mulți au între 19 și 28 de ani, 43%. Urmează cei de până în 38 de ani, 18%. Și minorii au căutat sprijin, 15% dintre apeluri au fost făcute de ei. Printre aceștia, depresia este diagnosticul cel mai des întâlnit, urmat de simptome de anxietate, dependențe sau chiar tendințe suicidare.

Yolanda Crețescu, psiholog: „Stresul este o reacție normală a organismului la anumite presiuni cotidiene. Stresul prelungit, însă, poate să creeze disfuncționalități și astfel, să poată să fie o premiză către simptome de depresie și anxietate. De aceea, expunerea la stres este sora mai mică a depresiei”.

Problema este că nu sunt suficienți specialiști care să trateze aceste afecțiuni. Avem aproximativ un psihiatru la 10.000 de locuitori, un pat în centrele de specialitate la 1.000 de locuitori şi 0,38 centre de sănătate mintală la 100.000 de locuitori.

Gabriel Diaconu, psihiatru: „Durează mult să formezi un medic specialist psihiatru, iar România a avut cel mai mare drenaj de cadre de specialitate. Când vine vorba de psihiatrii, am pierdut cam un sfert din psihiatrii României”.

Nu există nici centre în care pacienții cu boli mintale sau dependențe să se trateze. Pot merge doar la spital, unde sunt stabilizați, apoi se întorc în comunitate, la fel de vulnerabili.

Eduard Moțoescu, medic psihiatru la Spitalul Obregia: „Psihiatria comunitară nu este foarte bine dezvoltată. Pacientul este externat din spitalul nostru, dar se îndreaptă într-o zonă în care nimeni nu-l mai poate monitoriza”.

Cătălin Baciu, fondatorul unui centru de reabilitare: „Din păcate, există foarte puține centre când vine vorba de reabilitare. Avem soluții când vine vorba de dezintoxicare. În multe spitale există secții de dezintoxicare fizică, care este un prim pas. Ce au ei nevoie este de reabilitarea psihică, emoțională”.

Conform Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, unul din 100 de decese în România se produce prin suicid din cauza depresiei. Pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de consiliere psihologică, autoritățile au lansat mai multe programe pentru copii și tinere mame, care beneficiază de șase ședințe de terapie gratuită. Există și platforme private care oferă gratuit sprijin emoțional la telefon sub forma unor discuții de 30 de minute sau consultații psihoterapeutice gratuite pentru cei cu venituri mici.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult